KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-05-23 14:51
Kreatív város, fenntartható vidék
Címkék: fenntartható fejlődés, modern város, Georgikon, Kőszeg, Keszthely
Keszthely - A fenntartható fejlődés kérdéseivel foglalkoztak két napon át a Georgikonon. A Pannon Egyetem campusai közti együttműködés keretében szerveződött konferencián a vidékfejlesztés, a megújuló energiák és az éghajlatváltozás is téma volt. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének városfejlesztési programja a KRAFT is bemutatkozott, melynek célja a kreatív város és a fenntartható vidék.

Megfizethető tiszta energia, felelős fogyasztás, fellépés az éghajlatváltozás ellen, tiszta víz és alapvető köztisztaság – néhány pont az ENSZ azon 17 célkitűzése közül, mely a fenntartható fejlődést, a bolygónk és az emberiség jövőjét szolgálja. Az Európai Unió és Magyarország is jelentős lépéseket tesz a fenntarthatósági célkitűzések megvalósításáért.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének Fenntartható Fejlődés munkacsoportja is az ENSZ célkitűzései mentén szervezte a konferenciát. A keszthelyi programon ajánlásokat fogalmaztak meg a politika számára. A KRAFT, vagyis a kreatív város, fenntartható vidék program célkitűzésihez Kőszeg mellett Keszthely, Veszprém és több nyugat-magyarországi város is csatlakozott.

„Az Európai Unió már nem arra ad pénzt, már nem azt támogatja valamelyik városban egyel több színház, vagy koncertterem van, hanem azt a társadalmi hozzáállást, amiben a városvezetés be tudja bizonyítani, hogy hosszútávban gondolkodik a város és a környezete érdekében. A KRAFT pont ezt kínálja, tehát kreatív város és fenntartható vidék és a kettő együtt van. Tehát integratív fejlesztési koncepciókat szeretnénk lerakni az asztalra.”  - nyilatkozta Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója. 

A Pannon Egyetem campusai közti együttműködéssel valósult meg a konferencia. A Georgikon szakemberei is megfogalmazták javaslataikat, követve az ENSZ célkitűzésit.  A kar dékánja elmondta, több projektje is van a Georgikonnak a fenntartható fejlődés területén.

„Azokon a területeken, ahol direkt kutatási aktivitásunk van és illeszkedik a konferencia által kezelt, vagy éppen értékelt ismeretanyaghoz, előadóként is közreműködnek a kollégáim, hiszen itt is közgazdasággal, alternatív közgazdasággal, fenntartható fejlődéssel foglalkozunk, projektjeink is vannak ezen a területen. Elsősorban direkt agrárprojektekről van szó, de ugyanakkor a közgazdaságtannal és a fejlődéssel foglalkozó általános tudományos hátteret is kutatjuk.” - mondta el Polgár J. Péter, a Georgikon dékánja. 

A két napos konferenciában a Miniszterelnökség is közreműködött. A szervezők célja, hogy a rendezvényen felvázolt lehetséges fejlődési forgatókönyvek a politikához is eljussanak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharminckilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés