KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-05-12 10:50
Paracetamol: csak óvatosan!
Címkék: megfázás, gyógyszer, hatóanyag, egészségügy
Keszthely - Több, megfázás elleni gyógyszer szabadpolcos forgalmazását tiltotta be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben ezek a termékek ugyan továbbra is recept nélkül lesznek megvásárolhatók, ám csak a patikákban. Az indokok között a legfőbb érv a túladagolás elkerülése, mivel ezek hatóanyaga károsan hathat a szervezetre.

Ebben a gyógyszertárban is kaphatóak azok a közkedvelt, megfázás elleni termékek, amelyek a jövőben az üzletek polcain már nem lesznek megtalálhatók. Jellemzően forró vízben kell feloldani és rövid időn belül kell elfogyasztani őket. Cseh Nándornét nem érinti a szigorítás, mivel eddig is a patikákban szerezte be ezeket a termékeket.

A paracetamol a megengedett dózisban lényeges mellékhatások nélkül, jó hatást fejt ki. Túladagolása viszont májkárosodást okoz, ezért szükséges a gyógyszerészeti tanácsadás - véli a gyógyszertár vezetője, Nagy Istvánné. Arra számít, hogy az intézkedés beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Közel százféle, paracetamol tartalmú gyógyszerből körülbelül tízféle olyan termék van forgalomban, amely megfázás esetére ígér megoldást. Ebből a hatóanyagból nem szabad túllépni a napi négy gramm bevitelt. Nem csak a májra, hanem a vesére is rossz hatással van a túladagolás. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatos kontrolljának köszönhető, hogy fókuszba került ezeknek a készítményeknek az esetleges káros hatása és megszületett a jelenlegi intézkedés.

A napjainkra jellemző lehűlés és felmelegedés hektikussága kedvez a megfázásnak. Pallós Júlia különösen fontosnak érezte kiemelni: vásárláskor ne csak a gyógyszer nevét figyeljük, hanem minden esetben el kell olvasni a betegtájékoztatót is és annak megfelelően kell használni a készítményt. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázkilencvennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés