KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-05-09 16:47
Irány a Rezi vár!
Címkék: Rezi, vártúra, történelem, természet, várbarátok
Rezi - A történelmi és természeti értékekre hívja fel a figyelmet a Rezi vártúra immár 30 éve. A helyi önkormányzat és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület tagjai által szervezett programon 21 csapat indult el, hogy szórakoztató feladatok teljesítése közben sétáljon fel a Meleg-hegyre. A várat évente 10-12 ezer fő látogatja meg. A várbarátok és a régészek szeretnék, ha további helyreállításokkal még nagyobb turisztikai potenciált kapna a 13. században épült vár.

Vándorbotokkal és kutyákkal gyülekeztek az általános iskola előtti állomásnál a túrázók. Öt percenként indultak el a Rezi Vár Tanösvény útvonalán.

Szörpöket és szirupokat kellett felismerni az első állomáson. Összesen kilenc ponton várták a túrázókat. Ügyességi és szellemi feladványokkal kellett megbirkózniuk. A szervezők célja az volt, hogy vidám, szórakoztató programot kínáljanak a körülbelül 6,5 kilométeres túrán.

A Vas megyei Kámból 15-20 fős társaság érkezett. A hagyományőrző és közösségteremtő egyesület tagjai már évek óta részt vesznek a vártúrán. Azt mondják, a stresszes hétköznapok után ez a túra nagyon jó levezetés és kikapcsolódás a számukra.

„Nagyon nagy élmény, jó a csapat, jók a kihívások, szép a terep jó az idő.” - nyilatkozta Závecz Györgyné, az egyesület tagja. 

A Meleg-hegy csúcsához vezető utat 21 csapat közel 150 tagja járta végig, hogy végül finom bográcsételekkel pótolják az elvesztett energiát. 30 éve rendezték meg az első túrát a Rezi Várbarátok.

„Akik már akkor úgy gondolták, hogy a Rezi várat mindenképpen népszerűsíteni kell, tehát a köztudatba mindenképpen bele kell, hogy épüljön nem csak Reziben, hanem a környéken. Akkor jöttek föl először és azóta minden évben. Valahogy ez jön az emberekből, hogy szeretnek itt lenni, ez az egész miliő teljesen megkapó és nagyon jól érzi magát mindenki.”   - mondta el a Várbarátok elnöke, Tafotáné Cserép Gabriella. 

A település és a várbarátok szeretnék minél ismertebbé tenni a történelmi emlékhelyet. A vár állami kezelésében van, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, így a helyieknek nincs sok lehetőségük, de így is jó eredményeket érnek el a népszerűsítéssel. 

Cserép Gábor, Rezi polgármestere: „Azt gondoljuk, hogy a térségi turisztikai kínálatnak része a Rezi vár és nagyon sokan látogatják. Egyes számítások szerint 10-12 ezer ember spontán megfordul a Rezi várban évente.”

A Rezi várat a 13. század végén, 14. század elején építették fel. A vár sok kézen megfordult, az 1410-es években került a Gersei Pető család birtokába Tátika várával egyetemben. Hadászati jelentőséget a Mohácsi vészt követően kap, végvári funkciót is ellátott. A Gersei Petők nehezen tartották fenn a várat, a kormányzat engedélyére feladták a várat 1589-ben felrobbantották.2000 augusztusától indultak feltárások és műemlékvédelmi helyreállítások. A régészek a várudvarban és vár előtti területen is dolgoztak. 

„Az alapvető cél az volt, hogy egy olyan tömegrekonstrukciót adjunk, amiből a várnak a méretei érzékelhetők az idelátogatók számára, és akik korábban jártak itt – még 17 évvel ezelőtt – csak a keleti és a nyugati pengefalat láthatták, viszont a tíz év során feltárásra és műemlékvédelmi rekonstrukciós munkálatok alá került a két kaputorony, a lakótorony, illetve a keleti és a nyugati fal több helyen helyreállításra került.” - mondta el az ásatáson végig dolgozó Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója. 

A feltárások 2010-ben fejeződtek be. A régészek bíznak benne, hogy tovább folytathatják a munkát. Céljuk, hogy ne csak egy romvár, hanem helyreállított, komolyabb turisztikai jelentőséggel bíró történelmi emlékhelyet alakítsanak ki, mely a helyi közösség hasznára válik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázharmincnégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés