KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-05-08 17:32
Múltbéli arcok
Címkék: Múltbéli arcok, rekonstrukció, koponya, régész, kiállítás
Keszthely - Múltbéli arcokkal ismerteti meg látogatóit a Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A több hazai – beleértve a keszthelyi – múzeum anyagából és képzőművészek munkáiból összeállított tárlaton koponyarekonstrukciókon köszönnek vissza az elmúlt évszázadok és évezredek arcai. A művészek a természettudomány segítségével még az egykori magyar királyok képmását is bemutatják a közönségnek.

Ki lehetett, mi lehetett? – Ez a kérdés vezérli azokat a szakembereket, akik régészeti feltárásokon előkerült koponyák alapján készítették el ezeket az arcrekonstrukciókat. A tárlaton a torzított germán koponyáktól kezdve a kunokig láthatja a közönség, hogy is nézhettek ki az elmúlt évszázadok arcai.

Orha Zoltán, a kiállítás kurátora: „Szerettem volna az egykor élt embereket hozzánk közelebb hozni, aki megnézi ezt a kiállítást, annak számára nyilvánvalóvá válik, hogy ezek a régen élt emberek igazán nem is néztek ki nagyon máshogy, mint mi. Van közöttük sokféle embertípus, akinek kicsit keskenyebb a szeme, de egyébként például a germánokat ha megnézzük – mondjuk a koponyatorzítás hála istennek kimenet a divatból – de tökéletesen úgy néznek ki mint egy ma élő ember.”

A tárlaton látható még többek között Szent László király és III. Béla arcrekonstrukciója, de a perkátai kun temető leletanyagának feldolgozását is bemutatják. Ezeket Kőnig Frigyes képzőművész készítette. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszékének vezetője elmondta, nem a fantázia, hanem a természettudomány révén alkotják újra az arcokat. 

„Megvannak azok a statisztikák a bőr és az izmok révén, hogy mik a jellemzőek. Tulajdonképpen egy csomó számítógépes program is ez alapján a koponyára ráhúz egy ilyen bőrréteget. Ez eddig rendbe is van, de egy csomó egyéb szempont is, hogy a táplálkozási szokások, betegségek egyebek viszont ezt is még befolyásolni tudják és itt vannak azok a nüánszok, amelybe ha valaki belép, akkor esetleg ingoványos talajra tévedhet.” - nyilatkozta Kőnig Frigyes. 

A kiállításon nem csak arcokkal, hanem a régészek munkájának és a leletanyagoknak köszönhetően a viseletekkel is megismertetik a látogatót. A több hazai múzeum anyagából összeállított tárlat létrejöttét Keszthely Város Önkormányzata is segítette. A Múltbéli arcok szeptember 16-ig láthatóak a Balatoni Múzeumban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharmincnégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés