KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-05-08 17:28
Van élet a kotyogóson túl
Címkék: barista, kávé, Balaton kávéja
Gyenesdiás - Popcorn szirup, sáfrány, kardamom és eper is került a kávékba a másodízben megrendezett Balatoni Barista Bajnokságon. A gyenesdiási verseny célja a minőségi kávé terjesztése. A zsűri a Balaton kávéja mellett a legjobb baristának járó elismerést is kiosztotta. A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot kap, ahol a receptet és az árusító vendéglátóhelyek is elérhetőek lesznek.

Négy adag eszpresszót, négy adag cappuccinót és a saját maguk által kreált kávéitalt kellett negyed óra alatt elkészíteni a baristáknak. Az íz mellett természetesen a küllem, és az illat is bírálati szempont volt a zsűrinél.

Csóka Richárd már az első bajnokságon is itt volt. A fiatalember a keleti ízvilágot idézte kreatív italával: frissen reszelt zöldkardamomra öntötte a presszókávét, majd arra került a sáfránysziruppal felgőzölt tejhab.  A győri barista úgy véli, az elmúlt négy-öt évben kezdte térnyerését ez a szakma hazánkban, de még mindig gyerekcipőben jár.

„Én nagyon szeretném azt, hogy folyamatos lineáris fejlődésben egyre jobb minőségű kávét kaphatna mindenki és egyre többen megtehetnék azt, hogy ha nem is minden nap, de heti szinten négyszer-ötször elmennek és isznak egy jó kávét. Mert alapvetően nem csak a kávé ízéről és elfogyasztásáról szól ez a történet, hanem a vendéglátásról, hogy élményt adjunk a vendégeknek és az szerintem sokkal fontosabb, mint az hogy egy csillivilli capuccinót tegyünk a vendégek elé.” - mondta Csóka Richárd. 

A Balatoni Barista Bajnokságot másodízben rendezték meg. A Darnay Pince, rendezvénypajta és piknikkertben zajló programon nem csak a Balaton kávéját és a legjobb baristát keresték, szeretnék a hajdan híres kávéházi kultúrát újbóli életre kelteni.

Somogyi Zoltán, főszervező, ötletgazda: „Egyre többet látom, hogy környékbeli kávézóknál érzem, hogy váltani akarnak a régi megszokott multikávékból kitörve keresik a lehetőséget, keresik a módokat. Tudom, hogy odébb van még, hogy Keszthelyen, vagy környékén egy frissen pörkölt, vagy helyben pörkölt kávét ihassunk, de úgy érzem, hogy megtettük a lépéseket és ebből lesz egyfajta minőségi változás, aminek szerintem megvan a vásárlóigénye.”

A szervezők szerint, fontos, hogy ez az ágazat a csúcsgasztronómiához hasonlóan fejlődjön. Ezt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Balaton Turizmus Szövetség is a program mögé állt.A zsűri szerint magas színvonalat hoztak a baristák. 

„Az eszpresszókávék azok hagyományosak, azokkal nem tudunk sok mindent kezdeni, de jók. Az ízek, az illatok azok megvannak. A capuccinók azok különlegesek, azt gondolom azt mindenki a saját ízlésvilága szerint alakítja a egy picit és a kévekülönlegességek…hát ez még maradjon azért titok, de lesz Balaton kávéja.”   - nyilatkozta a Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Miklós Beatrix.  

A 2017-es esztendő  Balaton kávéja Szathmáry Dóra kreációja lett. Az Üdítő pillanat nevet viselő dupla eszpresszó alapú jeges ital citrom és narancslevet, cukor-valamint popcorn szirupot tartalmaz.A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot is kap, ahol a vendéglátóhelyek megtalálják a receptet, a vendégek pedig, hogy hol kínálják az italt. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázharminchét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsópáhok - Megújult az Alsópáhokot Nemesboldogasszonyfával összekötő út 2017-11-23 14:57
Keszthely - Szent Cecília tiszteletére 2017-11-23 14:48
Keszthely - Szép magyar beszédért 2017-11-23 14:45
Keszthely - 100 éve született Vári Andor 2017-11-23 14:28
Keszthely - Díszbe öltözik Keszthely 2017-11-23 11:58
Keszthely - Verset mondani jó 2017-11-22 16:50
Rezi - Újbor és libalakoma 2017-11-21 15:35
Sármellék - Ötven éves a Tüskevár 2017-11-21 15:29
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés