KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-21 16:43
A zöldterület a jövő kulcsa
Címkék: Green City, zöldterület fejlesztés, fenntarthatóság, tájépítészet, ökoszisztéma
Keszthely - Élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása a célja a hazánkban is működő Green City mozgalomnak. Ennek lehetőségeiről tartott előadást a Fejér György Városi Könyvtárban Vincze Tamás tájépítész. A szakember kiemelte, a városi zöldfelületeket elsősorban alapszükségletnek kellene tekinteni, nem pedig egy költséges dekorációnak.

A városi zöldterületek rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek mindennapjaiban. Keszthelyen, ahol a város közelében számos erdő található, és a település határain belül is sok a zöldterület, az urbanizáció kevésbé érezteti a hatását. A világvárosokban azonban a zöld hiánya miatt rendkívül sok problémát okoz például a légszennyezettség. A keszthelyi könyvtárban egy helyi tájépítész a Green City mozgalomról és a városi zöldfelületek hatékony kialakításáról és fenntartásáról beszélt. Az előadás a Keszthelyi Városvédő Egyesület szervezésében jött létre, akik fontosnak tartják felhívni a figyelmet az élhetőbb környezet kialakítására.

„Mind a városvédő egyesületben, mind a környezetvédő egyesületben nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a városi létben való egészséges működésünknek odafigyeljünk a feltételeire. Ez a feltétel inkább egy feltételrendszer. Azt gondoljuk, hogy fontos a jó levegő, a jó víz, a jó talajtani és környezeti viszonyok. Ezek mind olyan, hosszútávra szóló, megőrzendő értékek, és Keszthelyen mindegyik kiemelt értéknek számít. Úgy gondoljuk, hogy erről beszélni kell.” - mondta Németh Ferenc, a Keszthelyi Városvédő Egyesület titkára.

A 2002-ben, Hollandiában létrejött Green City mozgalomnak élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása a célja. Hazánk 2010-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és a tagok azóta azon dolgoznak, hogy a városokat a legteljesebben tudják integrálni a működő ökoszisztémába. Vincze Tamás a keszthelyi előadáson hangsúlyozta, a fenntartható zöldterületek tervezésénél a természet alapvető törvényeit kell szem előtt tartani.

„Vannak a természetnek körforgásai, amit tanulnak egyébként már az általános iskolában is a gyerekek, hogy a víz körbe forog, felhő lesz belőle, aztán lehullik csapadékként, visszajut a talajba, majd a talajon keresztül a patakokba meg a tengerekbe, csak ezeket elfelejtettük. Az történik, hogy a városokban leburkolt minden, aszfalt  vesz minket körbe, aztán elvezetjük csatornákon keresztül messze, hogy minél nagyobb áradást hozzunk létre. Ha például csak annyit teszünk a vízzel kapcsolatban, hogy megértjük, hogy mi a víz körforgása, és helyben tartjuk a csapadékot, magyarul helyben szikkasztjuk, akkor már egy dolgot például a fenntartható tájépítészetből megvalósítottunk.” - tájékoztatott Vincze Tamás, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. képviselője.

A tájépítész hangsúlyozta, a városi építészetben a fenntarthatóság az egyetlen jövőbe mutató trend. Fontos, hogy a zöldfelületek ne csak dekorációs célokat szolgáljanak, hanem hozzájáruljanak a városban lakók életkörülményeinek javításához is. A Városvédő Egyesület a jövőben is szervez majd hasonló előadásokat az Életfeltételeink Keszthelyen előadássorozat keretei belül.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszáznyolcvanöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - A csordások egykori házában éltetik a hagyományokat 2017-04-25 16:03
Keszthely - Önkéntesek a tiszta városért 2017-04-25 15:47
Cserszegtomaj - Nagyközség lett Cserszegtomaj 2017-04-25 15:45
Keszthely - Berkes József versbe foglalt gondolatai 2017-04-25 10:22
Keszthely - Versenyélmény mindenkinek 2017-04-24 14:24
Keszthely - Megalakult a keszthelyi Települési Önkéntes Mentőcsoport 2017-04-24 14:16
Keszthely - Az asztalostól a szakácsig 2017-04-24 14:07
Keszthely - Kezdődik a kullancsszezon 2017-04-21 16:42
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés