KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-21 16:38
Kezdődik a kullancsszezon
Címkék: kullancs, védőoltás, védekezés, természetjárás
Keszthely - A tavaszi enyhébb és csapadékosabb időjárásban egyre több helyen jelennek meg a kullancsok. Zala megye évek óta az egyik legfertőzöttebb területek egyike az országban, itt található a legtöbb, betegséget terjesztő vérszívó. A vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozatot már ősszel el kell kezdeni, a Lyme-kór ellen azonban egyelőre még nincs kifejlesztve vakcina.

Az elmúlt napok télies időjárása nem kedvezett ugyan a kullancsoknak, de ahogy melegszik az idő, a zöldterületeken megjelennek az apró vérszívók. A tavaszi napsütésben sok család indul kirándulni a környező erdőkbe, számukra rendkívül fontos a kullancs ellen védekezés. Jó tudni, hogy az atkák nem csak az aljnövényzetből, hanem másfél-két méteres magasságból is támadhatnak.

„A legegyszerűbb az öltözködés. Azt mondják, hogy zárt cipő, zokniba belehúzni a nadrágot, és akkor megnézni azt, hogy volt-e rajtunk kullancs vagy nem. A kullancsok lassan mászó élőlények, és lassan közelítik meg azt a testrészt, ahova be szoktak férkőzni. Ez főleg a hajlatokban, fül tövében, a haj közé, tehát a puhább részekre próbálnak menni.” - mondta egy természetjáró, Horváth Attila.

A kullancscsípés ellen nem csak megfelelő ruházattal, hanem különféle riasztó szerekkel is lehet védekezni. Ha pedig valaki kullancsot talál magában, akkor a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal vagy csipesszel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Az atkák több betegséget is terjesztenek, ezek közül a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme kór a legveszélyesebb. Az agyvelőgyulladásra létezik már védőoltás, ezt azonban időben kell kérni a háziorvostól a megfelelő védettség kialakulásának érdekében.

„A védőoltás egy nagyon fontos dolog, a védőoltást időben kell elkezdeni. Október-november hónapban már érdemes beadatni gyermekeknek vagy felnőtteknek egyaránt, mert a védettséghez egy bizonyos idő kell. Az első oltás után 1-3 hónappal jön a második oltás, majd körülbelül 9-12 hónap múlva a harmadik oltás, majd utána kell emlékeztető oltás három év múlva. Később majd a háziorvos megmondja, hogy életkortól függően három évente vagy öt évente kell.” - tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás, a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa.

A Lyme-kór ellen egyelőre nincs védőoltás, ezt a betegség kialakulása után, antibiotikummal tudják kezelni. Fontos, hogy ha valaki kullancsot talált magában, és utána influenzaszerű tüneteket észlel, mindenképpen keresse fel a háziorvosát. Kirándulások, vagy hosszabb szabadban tartózkodás után érdemes átvizsgálni magunkat, hiszen az időben eltávolított kullancs kisebb eséllyel okoz fertőzést.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszázkilencvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsópáhok - Megújult az Alsópáhokot Nemesboldogasszonyfával összekötő út 2017-11-23 14:57
Keszthely - Szent Cecília tiszteletére 2017-11-23 14:48
Keszthely - Szép magyar beszédért 2017-11-23 14:45
Keszthely - 100 éve született Vári Andor 2017-11-23 14:28
Keszthely - Díszbe öltözik Keszthely 2017-11-23 11:58
Keszthely - Verset mondani jó 2017-11-22 16:50
Rezi - Újbor és libalakoma 2017-11-21 15:35
Sármellék - Ötven éves a Tüskevár 2017-11-21 15:29
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés