KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-21 16:38
Kezdődik a kullancsszezon
Címkék: kullancs, védőoltás, védekezés, természetjárás
Keszthely - A tavaszi enyhébb és csapadékosabb időjárásban egyre több helyen jelennek meg a kullancsok. Zala megye évek óta az egyik legfertőzöttebb területek egyike az országban, itt található a legtöbb, betegséget terjesztő vérszívó. A vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozatot már ősszel el kell kezdeni, a Lyme-kór ellen azonban egyelőre még nincs kifejlesztve vakcina.

Az elmúlt napok télies időjárása nem kedvezett ugyan a kullancsoknak, de ahogy melegszik az idő, a zöldterületeken megjelennek az apró vérszívók. A tavaszi napsütésben sok család indul kirándulni a környező erdőkbe, számukra rendkívül fontos a kullancs ellen védekezés. Jó tudni, hogy az atkák nem csak az aljnövényzetből, hanem másfél-két méteres magasságból is támadhatnak.

„A legegyszerűbb az öltözködés. Azt mondják, hogy zárt cipő, zokniba belehúzni a nadrágot, és akkor megnézni azt, hogy volt-e rajtunk kullancs vagy nem. A kullancsok lassan mászó élőlények, és lassan közelítik meg azt a testrészt, ahova be szoktak férkőzni. Ez főleg a hajlatokban, fül tövében, a haj közé, tehát a puhább részekre próbálnak menni.” - mondta egy természetjáró, Horváth Attila.

A kullancscsípés ellen nem csak megfelelő ruházattal, hanem különféle riasztó szerekkel is lehet védekezni. Ha pedig valaki kullancsot talál magában, akkor a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal vagy csipesszel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Az atkák több betegséget is terjesztenek, ezek közül a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme kór a legveszélyesebb. Az agyvelőgyulladásra létezik már védőoltás, ezt azonban időben kell kérni a háziorvostól a megfelelő védettség kialakulásának érdekében.

„A védőoltás egy nagyon fontos dolog, a védőoltást időben kell elkezdeni. Október-november hónapban már érdemes beadatni gyermekeknek vagy felnőtteknek egyaránt, mert a védettséghez egy bizonyos idő kell. Az első oltás után 1-3 hónappal jön a második oltás, majd körülbelül 9-12 hónap múlva a harmadik oltás, majd utána kell emlékeztető oltás három év múlva. Később majd a háziorvos megmondja, hogy életkortól függően három évente vagy öt évente kell.” - tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás, a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa.

A Lyme-kór ellen egyelőre nincs védőoltás, ezt a betegség kialakulása után, antibiotikummal tudják kezelni. Fontos, hogy ha valaki kullancsot talált magában, és utána influenzaszerű tüneteket észlel, mindenképpen keresse fel a háziorvosát. Kirándulások, vagy hosszabb szabadban tartózkodás után érdemes átvizsgálni magunkat, hiszen az időben eltávolított kullancs kisebb eséllyel okoz fertőzést.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázkilencvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés