KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-14 16:12
Botrány az operában
Címkék: Ken Ludwig, vígjáték, Beleznay Endre, Csengeri Attila, Pesti Művész Színház, Balaton Színház, Keszthely
Keszthely - No, nem valami hatásvadász szalagcímről van szó, hanem a Pesti Művész Színház darabjáról, melyet Keszthelyen is bemutattak. Beleznay Endre és Csengeri Attila főszereplésével könnyfakasztó estén vehetett részt a Balaton Színház közönsége. A bérleten kívüli előadásra már hetekkel korábban elfogytak a jegyek.

A világhírű tenorista, Tito Merelli éppen az Otello címszerepére készül egy csendes vidéki kisváros színházában. Max, az igazgató titkára rajong az operákért és kedvtelésből ő is énekelget, bár azért eléggé bátortalan. A sztárvendég kiszolgálása teljesen rá van bízva, ezért kerülhet aztán olyan helyzetbe, hogy a művész hangképzési leckéket ad számára. „Az eredeti darabban Straub Dezső és Mikó István játszották ezt a párost” – meséli a Tito szerepébe bújt Csengeri Attila. „Mikó Pista alakította ki ezt a fajta énektanítást. Ez nincs a darabban megírva, csak néhány mondatban. Mivel Mikó Pista rendezte a darabot, ő nagyon pontosan leírta, mikor mit kell mondani, hogy jön a levegő, mit zenget a szekrényem, stb., tehát ez olyan 12-13 perc. És a végén, ami ugye még egy plusz –az a kis cseresznye a tejszínhabon–, hogy a végén még el is énekeljük a levéláriát a Toscából.”

Ken Ludwig darabjának menetét rendkívül pontosan építette fel. A humor mellé pedig drámai szálat is illesztett: Tito túladagolja az altatóját, viszont az esti előadást teltház várja. Ekkor jön Max, a színházi titkár egy mentőötlettel: ő fog beugrani a tenor helyébe. A két főszereplő között nagyon nagy összhangnak kell lenni, mivel elég sok jelenetben egymástól veszik át a gesztusokat, folytatják a megkezdett mondatokat. A Maxot alakító Beleznay Endre élvezi színpadi partnerével a játékot. „A nagyjelenetünk, amikor ő megtanít engem szerepe szerint énekelni, vagy korrepetálni, mint híres tenor –mert ugye én is éneklek, csak nem annyira, mint ő–, ott egyrészt össze-vissza hülyülünk, mert az egy improvizációs rész is. De közben nagyon fontos a ritmusa, meg hogy ne tartson túl sokáig. És mi éneklünk is –én nem vagyok annyira ismert énekesként, bár jelent meg lemezem, de hát kinek nem–, és ezért nekem nyilván ez nehezebb, mint Attilának, aki mindennap gyakorlatban, edzésben lévő énekes. De az is könnyebbség, hogy operaáriát vele duettben éneklünk.”

A Balaton Színház bérletes közönsége az évad utolsó darabját május 9-én és 10-én láthatja. A veszprémi Petőfi Színház társulata Molnár Ferenc A testőr című komédiáját hozza el Keszthelyre.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Botrány az operában című vígjátékról bővebb összeállítással jelentkezik a május 16-i Szignatúra című kulturális magazin.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhatvanhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Hévíz - Vadnyúl és tokhal - 13 séf főzött Hévízen 2018-04-17 13:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés