KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-12 15:20
Versekkel, kosarakkal, tojásokkal...
Címkék: költészet napja, kosárfonó, tojás, kiállítás, vers
Gyenesdiás - Nem csak versekkel, hanem kiállításokkal is ünnepelték a költészet napját Gyenesdiáson. Helyi szavalók műsora mellett nyílt meg a tíz éves Kosárfonó szakkör tárlata. A népi kismesterséggel mintegy hetven fő ismerkedett meg az elmúlt egy évtizedben. Húsvét lévén egy tojásfestő népi iparművész munkái is megtekinthetőek a Községházán.

Verscsokorral készültek Gyenesdiáson a költészet napjára. Kovácsné Kopfer Beatrix és Bognár István nem csak József Attilától, hanem Tóth Árpádtól, Gyulai Páltól és Romhányi Józseftől is válogatták műsorukat. Bognár István lelkes szavaló és maga is ír verseket, számos rendezvényen áll ki a közönség elé. Nem csak a költészet napja miatt különleges neki április 11-, maga is ekkor ünnepli születésnapját. Azt mondja, sokat ad neki a költészet: „A felszabadultság érzését, az önkifejezés érzését, meg hát az emlékeknek a versbe írását.”

A költészet napján ünnepelte tíz éves fennállását a helyi kosárfonó szakkör. Fiatalok, idősek, nők és férfiak is készítik a különböző használati tárgyakat a foglalkozásokon. Van, aki azért került a szakkörbe, hogy maga készítse el a saját kosarát. Így volt ezzel Békési Mihály: „Nagyon szívesen járok gombászni és egy alkalommal Hársfalviné Ildikót - aki szervezi a kézműves szakköröket – megkértem, hogy ha van rá mód akkor egy bizonyos formájú kosarat szeretném, ha készítenének és ő mondta rá, hogy menjek el és készítsem el én magam.”  

A szakkör vezetője Bognárné Piroska. Az ő szakmai irányításával munkálkodnak a résztvevők a Községháza melletti pásztorházban. Az elmúlt egy évtizedben mintegy hetven fő ismerkedett meg a népi kismesterséggel.

„Általában olyan 15-20 fő van minden alkalommal,d e van aki a kezdetektől van, de minden évben vannak újak, van aki más elfoglaltság miatt abbahagyja. Mindenki használati tárgyat készít elsősorban, de akinek van kedve valami szépet, újat az kipróbálhatja, megoldjuk.” - mondja nevetve Bognár Istvánné. 

Húsvét lévén nem csak versekkel és kosarakkal, hanem festett tojásokkal is várták az érdeklődőket. A Debrecenből két éve Keszthelyre költözött Kovács Zoltánné népi iparművész eredeti, autentikus mintákkal díszített tojásokat állított ki. Erdély, Palócföld, a felvidék és számos tájegység motívumai láthatóak a gyenesdiási Községházán kiállított tojásokon. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszáznyolcvannégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsónemesapáti - Letették az M76-os út alapkövét 2018-02-23 17:11
Keszthely - Figyelemfelhívás a Magyar Parasport Napján 2018-02-23 15:08
Keszthely - Gyurcsány Ferenc Keszthelyen 2018-02-23 09:46
Keszthely - Hetente fog lakossági fórumot tartani a Jobbik 2018-02-22 15:55
Keszthely - 1+1 százalék: a vállalkozók is felajánlhatják 2018-02-22 15:28
Keszthely - Útkeresők, útvesztők 2018-02-22 14:49
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés