KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-12 15:14
Negyed évszázada versengenek a rezi borkészítők
Címkék: borverseny, Rezi, szőlő
Rezi - Jubileumi borversenyt rendeztek Reziben. Huszonötödik lakalommal nevezték be a helyi termelők a legjobb boraikat a bírálatra. Ez a verseny azért különleges, mert a környéken itt található a legnagyobb szőlőterület. Javarészt az olaszrizling a jellemző. A termelők körében egyre népszerűbbek az illatos fajták. A zsűri elégedett volt a leadott mintákkal. Az eredményt április 21-én tudhatják meg a boros gazdák.

Összesen ötven mintával neveztek a borversenyre. Az elmúlt év küzdelmes volt a termesztőknek, ennek ellenére nagyon jó borokkal találkozott a grémium. Rögtön a második mintának – mely egy vegyes fehérbor volt - aranyérmet adtak. Rezit rizlingországnak is nevezik, értelemszerűen ebből a fajtából termesztik a legtöbbet, szintén eredményesen.

„Az olaszrizlingek között meg olyan kiemelkedőt találtunk, hogy itt a nagyaranyon gondolkozunk, hogy ennek bizony a nagyaranyat is meg kell adni.” - mondta el a bírálat közepén Páli Lajos. 

Ez már a 25. borverseny Reziben. Érdekesség, hogy két zsűritag Páli Lajos és Bernáth Tibor negyed évszázaddal ezelőtt, az első viadalon is bírált Bakonyi Károly szőlőnemesítővel karöltve.

A borokat egy úgynevezett társadalmi zsűri is bírálta. A javarészt helyi gazdákból álló társaságnak ez egy jó lehetőség, hogy megismerjék egymás borait. Ma Reziben körülbelül 30-35 hektár szőlőt művelnek. A környéken ez kiugróan magas szám, de sajnos itt is egyre fogynak az ültetvények.

„Nem mindenki jut el a másik pincéjébe egyrészt a földrajzi, másrészt egyéb más okokból, de jó lenne, ha többen lennénk és sokkal több minta lenne. Többet tudnánk kóstolni, többet tudnánk gondolkodni, vagy beszélgetni arról, hogy mi az ami másképp működik egyik pincében, vagy az egyik dűlőben mint a másikban.”  - vélekedett Andor Endre, helyi szőlősgazda. 

A verseny szervezője a helyi Szőlész Borász Egyesület. Tevékenységükkel és ezzel a viadallal is az a céljuk, hogy megmaradjon a szőlő és a bortermesztés a rezi hegyen. A felhívásukra 25 gazda nevezte borait. A civil szervezet elnöke, úgy véli, a versenynek meg van a presztízse.

„Mi nem nagy borversenyekre készülünk, mi hazailag itt a saját hazánkban szeretnénk megmérettetni magunkat. És ennek van egy presztízse, mert tudom, hogy az idén ezüstérmes volt a borom, na jövőre hajtok hogy aranyérmes legyen, vagy ha aranyérmes volt, akkor jövőre legalább megint aranyérmes legyen." - mondta el Bellér Ferenc. 

A borverseny eredményét április 21-én hirdetik ki a Szent Donát kápolnánál. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázhatvankilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - A csordások egykori házában éltetik a hagyományokat 2017-04-25 16:03
Keszthely - Önkéntesek a tiszta városért 2017-04-25 15:47
Cserszegtomaj - Nagyközség lett Cserszegtomaj 2017-04-25 15:45
Keszthely - Berkes József versbe foglalt gondolatai 2017-04-25 10:22
Keszthely - Versenyélmény mindenkinek 2017-04-24 14:24
Keszthely - Megalakult a keszthelyi Települési Önkéntes Mentőcsoport 2017-04-24 14:16
Keszthely - Az asztalostól a szakácsig 2017-04-24 14:07
Keszthely - A zöldterület a jövő kulcsa 2017-04-21 16:47
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés