KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-10 16:16
Az Anjouktól a Jagellókig
Címkék: történelem, verseny, kastély, Ránki György
Keszthely - Rangos történelemversenynek adott otthont a Festetics kastély. Négy megye huszonnyolc diákja vett részt a Ránki György Regionális Történelemversenyen. A megmérettetésre keszthelyi gimnazistákis bejutottak, akik egy első és harmadik helyezést is elértek. A téma, az Árpádházat követő vegyesházi királyok kora volt.

Károly Róbert, Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király is szerepelt a verseny témakörei közt. Az 1301-től 1490-ig terjedő időszakból kellett számot adni történelemtudásukról a diákoknak. Somogyi Levente a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból érkezett. Első alkalommal vesz részt a Ránki György Történelemversenyen.

"Már ötödikes korom óta, mióta tanulom a történelmet rájöttem, hogy ez eléggé fekszik nekem, érdekesnek találom és ezzel is szeretnék továbbtanulni. A jogi egyetemre szeretnék majd menni és emelten fogok majd érettségizni történelemből.” - nyilatkozta a pécsi gimnazista. 

A versenynek rendhagyó helyszíne a Festetics kastély. Korábban iskolákban, könyvtárakban adtak számot tudásukról a tanulók. A résztvevőket a város nevében Csótár András bizottsági elnök köszöntötte. A verseny 20 évvel ezelőtt indult el. Négy megye - Zala, Somogy, Tolna és Baranya - történelem szaktanácsadója találta ki, hogy legyen egy regionális történelmi verseny. A viadal komoly ranggal bír, az iskolák előszeretettel küldik ide tanulóikat.

Frakas Tünde, szakmai szervező, mesterpedagógus szaktanácsadó: „Azt gondolom, hogy a jelentős országos versenyek után - mondjuk gondolok az OKTV, vagy a szombathelyi Savaria versenyre - az után már mi következünk mindenképpen. Mert mégis négy megye diákjai harcolnak itt a legjobb helyekért, tehát aki itt nyert, az azért azt mondhatja, hogy a négy megyében én vagyok a legjobb ebben a kategóriában. Úgyhogy a legjobb iskolák, különösen a szakközépiskolák szeretik ide küldeni a diákjaikat.”

Írásban is számon kérték a 9. és 12. évfolyam közt tanuló diákokat. A döntőre egy iskolai és egy megyei fordulót követően jutottak el a tanulók, köztük a tavalyi győztes keszthelyi gimnazista is. 

„Szerintem ahogy a hely is sokkal minőségibb, így a feladatok is sokkal nehezebbek voltak valamilyen szinten mint tavaly. Ez nem biztos, hogy másnak is így volt, de nekem személy szerint nagyobb gondolkodást igényelt ez a feladatsor mint a tavalyi.” - vélekedett Hosszú Kristóf, aki végül így is megvédte tavalyi első helyéta  6-8. évfolyamos gimnáziumi kategóriában. A szintén vajdás Varga Sára pedig harmadik lett. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * negyvenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés