KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-10 16:16
Az Anjouktól a Jagellókig
Címkék: történelem, verseny, kastély, Ránki György
Keszthely - Rangos történelemversenynek adott otthont a Festetics kastély. Négy megye huszonnyolc diákja vett részt a Ránki György Regionális Történelemversenyen. A megmérettetésre keszthelyi gimnazistákis bejutottak, akik egy első és harmadik helyezést is elértek. A téma, az Árpádházat követő vegyesházi királyok kora volt.

Károly Róbert, Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király is szerepelt a verseny témakörei közt. Az 1301-től 1490-ig terjedő időszakból kellett számot adni történelemtudásukról a diákoknak. Somogyi Levente a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból érkezett. Első alkalommal vesz részt a Ránki György Történelemversenyen.

"Már ötödikes korom óta, mióta tanulom a történelmet rájöttem, hogy ez eléggé fekszik nekem, érdekesnek találom és ezzel is szeretnék továbbtanulni. A jogi egyetemre szeretnék majd menni és emelten fogok majd érettségizni történelemből.” - nyilatkozta a pécsi gimnazista. 

A versenynek rendhagyó helyszíne a Festetics kastély. Korábban iskolákban, könyvtárakban adtak számot tudásukról a tanulók. A résztvevőket a város nevében Csótár András bizottsági elnök köszöntötte. A verseny 20 évvel ezelőtt indult el. Négy megye - Zala, Somogy, Tolna és Baranya - történelem szaktanácsadója találta ki, hogy legyen egy regionális történelmi verseny. A viadal komoly ranggal bír, az iskolák előszeretettel küldik ide tanulóikat.

Frakas Tünde, szakmai szervező, mesterpedagógus szaktanácsadó: „Azt gondolom, hogy a jelentős országos versenyek után - mondjuk gondolok az OKTV, vagy a szombathelyi Savaria versenyre - az után már mi következünk mindenképpen. Mert mégis négy megye diákjai harcolnak itt a legjobb helyekért, tehát aki itt nyert, az azért azt mondhatja, hogy a négy megyében én vagyok a legjobb ebben a kategóriában. Úgyhogy a legjobb iskolák, különösen a szakközépiskolák szeretik ide küldeni a diákjaikat.”

Írásban is számon kérték a 9. és 12. évfolyam közt tanuló diákokat. A döntőre egy iskolai és egy megyei fordulót követően jutottak el a tanulók, köztük a tavalyi győztes keszthelyi gimnazista is. 

„Szerintem ahogy a hely is sokkal minőségibb, így a feladatok is sokkal nehezebbek voltak valamilyen szinten mint tavaly. Ez nem biztos, hogy másnak is így volt, de nekem személy szerint nagyobb gondolkodást igényelt ez a feladatsor mint a tavalyi.” - vélekedett Hosszú Kristóf, aki végül így is megvédte tavalyi első helyéta  6-8. évfolyamos gimnáziumi kategóriában. A szintén vajdás Varga Sára pedig harmadik lett. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhúszonhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - A Balatoni habos mogyoró lesz Magyarország Tortája 2017-ben 2017-08-18 18:53
Vonyarcvashegy - A tőkéről a tányérra 2017-08-18 18:49
Gyenesdiás - Véget ért a Községházi Esték 2017-08-18 18:45
Keszthely - Együtt a mozgás öröméért 2017-08-18 18:41
Keszthely - Tűzijáték, koncertek, és nagy forgalom lesz Keszthelyen 2017-08-18 15:30
Keszthely - Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása 2017-08-16 17:59
Keszthely - Óriás piac felirat, utcazenészek és kézművesek 2017-08-16 17:54
Keszthely-Gyenesdiás - Nagy izgalmakat és értékes programokat ígér a Festetics Vágta 2017-08-16 16:35
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés