KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-04-06 15:45
Segítség a pályaválasztáshoz
Címkék: pályaválasztás, Iparkamara, Asbóth iskola, Szakképzési Centrum, szakmai nap
Keszthely - Még mindig hiányszakmának számít a megyében többek között a szociális gondozó és ápoló, a pék, a festő-mázoló tapétázó vagy az ács. Ezek mindegyike elérhető a keszthelyi szakképzési intézményekben, a pályaorientációs napokon pedig az általános iskolák pedagógusai testközelből is képet kaphattak a képzésekről. A ma megtartott szakmai nap célja, hogy a pedagógusok hatékonyan tudják segíteni a végzős diákok pályaválasztását.

A keszthelyi Asbóth iskola villanyszerelő szakja is bemutatkozott a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pályaorientációs Szakmai Napján. A város általános iskoláinak hetedikes osztályfőnökei bejárhatták az iskola tanműhelyeit ahol a szakoktatók rövid tájékoztatót is tartottak. A pedagógusok rendkívül fontosnak tartják ezeket az alkalmakat, hiszen kiemelkedő szerepet játszanak a végzős diákok szakmaválasztásában.

„Hetedikes osztályfőnök vagyok, nagyon nagy feladat számomra az, hogy a következő tanévben irányítsam a tanulóimat a pályaválasztás területén. Nagyon-nagyon egyetértek mindazzal, ami itt a tájékoztatóban elhangzott, hogy a szakképzett, kvalifikált munkaerőkre mekkora nagy szükség van, és én is próbálom a diákjaimat ezekre a területekre iránytani.” - mondta az Egry József Általános Iskola pedagógusa, Kissné Varga Erika.

A kamara minden évben meghatározza azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szükség van az adott megye munkaerőpiacán. Zala megyében ilyen például a női szabó, az autószerelő, a hegesztő, vagy a karosszérialakatos. A képzések nagy százaléka elérhető a keszthelyi Asbóth iskolában is. Az intézmény a város többi szakképző iskolájával, valamint az általános iskolákkal összefogva azt a cél tűzte ki, hogy minden diák megtalálhassa azt az intézményt vagy szakmát, amely leginkább megfelel az igényeinek és képességeinek.

„Meggyőződéssel vallom, hogy a szakképzésé a jövő. A szakmai képzések iránt óriási kereslet mutatkozik, nagyon jó lehetőség a fiatalok számára, hogy megtalálják a maguk jövőbe vezető útját. Mi, összefogva az általános iskolás pedagógus kollégákkal arra tettük le a voksunkat, és azt tűztük ki magunk elé célként, hogy egyrészt megtanítsuk őket a szakmai tartalmakra, neveljük őket arra, hogy az életben megfelelő módon helyt tudjanak állni.” - hangsúlyozta Csótár András, az Asbóth Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetője.

A keszthelyi intézményekben nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, és arra is, hogy a diákok helyben, az iskola falai között, de a legújabb trendeknek megfelelően gyakorolhassanak. A gimnáziumok még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, de egyre többen ismerik fel a szakképző intézmények előnyeit is.     

„A szakközépiskolai illetve a szakgimnáziumi képzések annyival tudnak többet egy gimnáziumi képzésnél, hogy azok a fiatalok, akik már az általános iskolában elkötelezettek egy szakma iránt, ők már a középiskolai képzés során is szakmai tantárgyakat is tanulnak. Ha szakgimnáziumba jelentkeznek a diákok, akkor négy év alatt, a hagyományos érettségi tantárgyak mellett a szakmai érettségire is készülnek, és kötelező nekik érettségit tenni az adott szakmai tantárgyból.” - tájékoztatott Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A résztvevők az Asbóth iskola képzési palettája mellett a város többi intézményével is megismerkedhettek. A Közgazdasági Szakgimnázium, a Farkas Edit Szakképző Iskola és a VSZK tanműhelyeibe is betekintést nyerhettek az általános iskolák pedagógusai.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázkilencvenkettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés