KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-13 16:27
Szavazás dönt a gimnázium sorsáról
Címkék: Vajda János Gimnázium, fenntartó, premontrei
Keszthely - Megtartották a fórumot a Vajda János Gimnázium fenntartóváltásáról. Az eseményen jelen volt a premontrei apát is, aki válaszolt a javarészt szkeptikus szülői kérdésekre. A pénteki fórumon kiderült, hogy a tanárok után a nagykorú diákok és a szülők szavazáson dönthetik el, hogy február végén hivatalosan is benyújtsa fenntartói szándékát a Premontrei rend. A program kulturáltan, észérveket felsorakoztatva, heves viták nélkül zajlott.

„A közeljövőben megkezdődnek az egyeztetések arról, hogy miként tudja átvenni fenntartásba a gimnáziumot a Prémontrei rend.”  - Ruzsics Ferenc január 6-ai újévi köszöntőjében került a nyilvánosság elé a gimnázium lehetséges fenntartóváltása. Akkor az iskola igazgatója, Szörényi Zoltán nyilatkozta televíziónknak, hogy több előnnyel járhat az a lépés: „Ezen felül az önállóság sem esik rosszul nekünk itt a mai zavarosabb időkben.”

Az azóta eltelt több mint egy hónapban a közösségi oldalakon és a szóbeszédben is sokan mondták el véleményüket. Még Manninger Jenő országgyűlési képviselő is közleményt adott ki a témában. Sok szülő és érintett arra panaszkodott, hogy nem kapott kellő tájékoztatást arról, mit is jelentene a fenntartóváltás. E célból még egy külön facebook oldalt is létrehoztak. 

Éppen ezért szervezett fórumot a gimnázium a Mozgás Házába. A szülőknek megoszlott a véleménye a fenntartóváltásról.

Koszorús Ödön: „Hogyha egyházi fenntartásba kerül az iskola, akkor mi el fogjuk vinni a gyerekünket innét és azt nagyon sajnáljuk, hogy a városban nincsen egy másik gimnázium, ahol világnézetileg semleges oktatás történik.”  

Tikkné Török Margit: „Nincs semmi kifogásom ellene, csak ugyanez a minőség legyen, ami eddig is volt. Második gyerekem jár ide, elsővel nagyon meg voltunk elégedve, ahogy a másodikkal is, azt szeretném, hogy a minőség meg legyen.”

A fórumra javarészt szülők, néhány diák és tanár érkezett, de minden érdeklődő számára nyitott volt. Felvételeket nem készíthettünk az eseményen.

Ha kameránk nem is, stábunk érdeklődőként jelen lehetett a fórumon.Kérdésekre válaszolva a premontrei apát elmondta, hogy amennyiben átveszik az iskolát, továbbra is a hagyományos felvételi eljárással, világnézeti hovatartozástól függetlenül vennék fel a diákokat és a tananyag sem változna. Nem tervezik a tanári kar átalakítását, öt évig biztos nem érkezne premontrei tanár az iskolába.Nem lesz összevonva a Farkas Edit iskolával a gimnázium, ez törvényileg sem lehetséges. Amennyiben a rendház kihasználatlan földszintjén étkezdét tudnának kialakítani, azt viszont mindkét intézmény használhatná.Fazakas Márton kitért arra is, hogy nem lesz kötelező a hitélet gyakorlása, de mindenkinek megadják a lehetőséget erre. Szinte minden feltételes módban hangzott el, hiszen hivatalosan nem jelezte még a premontrei rend a Klik felé a fenntartói szándékot, ezt a jelenlevő Nagykanizsai Tankerület vezetője is megerősítette.A fenntartóváltásról szavazás dönt majd, melyen a nagykorú diákok, és fiatalkorúak szülei voksolhatnak. Törvényileg 50 százalék plusz egy szavazat kell az érvényes döntéshez, de a rend csak ennél magasabb támogatás esetén fogja fenntartói igényét benyújtani. A távolmaradás NEM-nek felel meg.Fontos és sarkalatos kérdésnek bizonyult a szülők részéről az a tantestületi szavazás, melyen 31-en - ez 72% - elutasították a fenntartóváltást. Attól tartanak, hogy az új fenntartó miatt elmennének a tanárok, ez által romlana a színvonal. A fenntartóváltás miatt egyébként ezt sokan féltették.Szörényi Zoltán igazgató azt mondta, nem életszerű hogy ennyi tanár elmenjen, csak legfeljebb egy-két hangadó, aki egyébként sem érzi jól magát itt.A kulturált hangvételű fórumon több volt a szkeptikus felszólaló, nagyjából 5 az 1 arányban. 

A nagyjából két óra hosszan tartó fórumon körülbelül 160-an vettek részt. Az általunk megkérdezett szülők elégedettek voltak a tájékoztatással.

„Amilyen kérdés felmerülhetett, gyakorlatilag mind elhangzott, vélemények szintjén is, kérdésfeltevések szintjén is. Én úgy gondolom, hogy aki odafigyelt az itt elhangzottakra, az választ kapott a kérdéseire.” - nyilatkozta Veress István. 

Amiben hiányérzete volt a szülőknek, az a fenntartóváltást ellenző tanárok távolmaradása, illetve fel nem szólalása. Többen kíváncsiak lettek volna a véleményükre, hogy miért nem támogatják ezt a lépést. 

„Én mint a Szülői Munkaközösségnek a tagja kezdeményezni fogok egy fórumot, ha kell, egy zárt fórumot, ahol az egyik oldalon állnának a szülők, a másik oldalon állnának a tanárok, a tanári kar és szeretném meghallgatni a tanároknak a véleményét, hogy lássuk pro és kontra. És ebben az esetben sokkal többet fogunk tudni arról, hogy ezt a váltást érdemes-e véghezvinni, vagy nem.” - mondta el Varga Balázs. 

A fórum után próbáltuk megkérdezni Fazakas Márton apátot, de nem tudott kameránk elé állni. Az említett szavazás pontos idejét nem tudjuk, de ez még februárban meg fog történni, ugyanis a hónap végéig kell hivatalosan jeleznie a fenntartói szándékot a premontreieknek a KLIK felé. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszáznegyvennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés