KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-10 11:00
Fagykár, belvíz
Címkék: belvíz, fagykár, Georgikon, gyümölcsös
Keszthely - Az elmúlt tíz év legerősebb tele az idei. Főleg a gyümölcsösökben és a szántóföldi növények körében okozott károkat eddig a fagy. Az elmúlt hetek hideg időjárása próbára tette a termőrügyeket és a szántóföldi kultúrákban is veszteségeket okozhatott. A keszthelyi Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft.-nél is megkezdődött a károk felmérése. Eddig úgy tűnik, a fagy elhanyagolható mértékű kárt okozott, most inkább a belvíz okoz problémát.

Így néz ki a rozs levele, ami a hideg miatt fagyott el. Szerencsére nem ez a jellemző a földeken, legalábbis a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. területein. A csaknem hétszáz hektár nagyságú szántón már felmérték a károkat, de szerencsére nem okozott problémát eddig a tél. A folyamatos hideget általában jól tűrik ezek a növények, inkább a hőingás az ellenség. Az éjszakai fagyot követő nappali felmelegedés következtében fellépő talajmozgás eltépi a levelet a gyökértől, ez most nem következett be. Zsittnyán Tamás, a Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: még nincs vége a télnek, így a fagykárveszély nem múlt el.

"Én úgy gondolom, hogy még várni kell azzal, hogy 100 %-os biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy a növények hogyan vészelték át ezt a hideg periódust. Látszanak fagykárok az agrárszektorban. Nagyon féltjük a repcéket, főleg a későbbi, gyengén kelt állományokat, illetve őszi kalászosokat." - nyilatkozta Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szántók jelentősebb részén az olvadás, a csapadék okoz most inkább problémát. Annak ellenére, hogy a fagykár ellen védő vastagabb hótakaró idén is hiányzott eddig, a belvíz így is gondot jelent.

Zsittnyán Tamás elmondta még: "Rendkívül nagy belvizünk van. Mi magasabb területen vagyunk, tehát a szántóterületeinken nem úgy jelentkezik, mint mondjuk az Alföldön vagy Zala megye mélyebb fekvésű részein. Berekterületünkben gyakorlatilag 100 %-os vízborítottságról beszélhetünk." 

Ezen a területen is nagy felületen állt meg a víz. Nem tud elszivárogni, mivel a talajréteg továbbra is fagyos és nem engedi át a felszínen megolvadt havat és jeget, illetve a csapadékot. Az országban jelenleg több, mint harmincnyolcezer hektár van víz alatt. Zala megyében és Keszthelyen jobb a helyzet.

"A keszthelyi területen is a Zala jobb parti szakaszán, illetve a keszthely-hévízi védelmi szakaszon és a Zala bal parti szakaszán a Szombathelyi Vízügyi Igazgatóság emberei első fokú védelmi készültséget rendeltek el. A pécsi vízügyhöz tartozik a balatonlellei belvízvédelmi szakasz, itt is első fokú védelmi készültség van elrendelve." - tájékoztatott Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A legtöbb helyen magasabb, másodfokú készültség van elrendelve a várhatóan tovább romló belvízhelyzet miatt. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszáznegyvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Megújul a keszthelyi strandon a két torony 2017-03-24 10:56
Cserszegtomaj - Gyümölcsoltó rendezvényen segítettek a gazdáknak 2017-03-24 10:52
Keszthely - Lélekmelengető festmények 2017-03-23 09:28
Keszthely - Őrizetben a feltételezett támadók 2017-03-22 19:28
Zalavár - Tiszta vizet! 2017-03-22 17:28
Keszthely - Formák és színek 2017-03-22 15:44
Keszthely - Vadászati képeslapok kiállítása 2017-03-22 08:57
Gyenesdiás - Az önismeret fejlesztéséért tanultak 2017-03-22 08:52
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés