KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-09 15:37
A magyar kultúra dicsérete
Címkék: Festetics György Zeneiskola, koncert, Balaton Színház, Magyar Kultúra Napja
Keszthely - A magyar kultúra dicsérete címmel adtak koncertet a Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszakos hallgatói tegnap a Balaton Színházban. A hangversenyen a zongorista növendékek mellett fellépett az intézmény Ifjúsági Vonószenekara is. A két évvel ezelőtt útjára indított rendezvény célja a magyar zeneszerzők megismertetése és népszerűsítése.

A Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszaka két évvel ezelőtt szervezte meg először a zongorista diákok bemutatkozó koncertjét. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett hangversenyen felléptek az egészen kicsik is, de a gyakorlott diákok is megmutathatták, hogy mit tudnak. Boldizsár hat éve zongorázik, a koncertre pedig egy Bartók darabot választott.    

„Bartók Bélától a Betyárnótát játszottam. Nagyon gyengéd, és lágy darab, és nagyon megtetszett, amikor meghallottam.” - mondta az egyik fellépő, Horváth Boldizsár.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett koncert azzal a céllal jött létre, hogy az ismert magyar zeneszerzők mellett a kevésbé ismert és kortárs hazai művészek darabjait is megismertesse a közönséggel. A hangversenyen a műzene mellett népdalfeldolgozások is felcsendültek, és számos művet hallhatott a közönség Bartók Béla híres Mikrokozmosz című, 6 kötetes gyakorló könyvéből.                                  

„Már két éve megszerveztük ezt a zeneiskola zongoratanáraival elsősorban, hogy a magyar zongoristák itt nálunk, a Festetics György Zeneiskolában, magyar szerzők műveit adják elő ezen a koncerten. Természetesen nem kötelező jelleggel, tehát a gyerekek közül, aki nem óhajt, az nem is lép fel rajta.” - tájékoztatott Farkas Berta, a Festetics György Zeneiskola zongoratanára.

A zongora tanszakos diákok koncertjét minden évben, más zeneszerszámon játszó tanulók is igyekeznek színesíteni. Idén az iskola Ifjúsági Vonószenekara lépett fel, amelynek a tagjai szintén az intézmény diákjai közül kerülnek ki. Sándor a hegedű szólamot erősíti, és családi indíttatásból választotta a hangszerét.   

„Azért választottam a hegedűt, mert apukám is hegedül, és amikor pici voltam, mindig hallottam, hogy gyakorol. Nagyon megtetszett a hangja, és az is megtetszett, ahogyan játszott. Hat éves koromban mondtam apáéknak, hogy én szeretnék hegedűn tanulni, és beírattak a zeneiskolába.” - mesélte Burka Sándor, aki hegedűn játszott.

A Balaton Színház Simándy terme először adott otthont a koncertnek, az iskola pedagógusai azonban remélik, a jövőben is lesz lehetőségük itt fellépni. A hangverseny végén felhívták a figyelmet a Zeneiskola Baráti Kör következő, bérletes koncertjére, amelyre március harmadikán kerül sor a Festetics kastély tükörtermében.        

Regman Karola - Keszthelyi TV      

        

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhúszonhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Balaton Színházban 2017-02-27 13:46
Keszthely, Csorna - Döntöttek 2017-02-24 16:40
Balatongyörök - A vadászpilóta magánya 2017-02-24 14:30
Gyenesdiás - Segítség a vállalkozóknak 2017-02-24 13:36
Keszthely - Rozmár jön a Keszthelyi-öbölbe 2017-02-24 13:21
Keszthely - 88 bot, 30 év munkája 2017-02-22 15:46
Keszthely - Árokban landolt egy autó a Mártírok útján 2017-02-22 15:41
Keszthely - DK: olimpiás lett ez a költségvetés 2017-02-22 15:38
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés