KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-09 15:37
A magyar kultúra dicsérete
Címkék: Festetics György Zeneiskola, koncert, Balaton Színház, Magyar Kultúra Napja
Keszthely - A magyar kultúra dicsérete címmel adtak koncertet a Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszakos hallgatói tegnap a Balaton Színházban. A hangversenyen a zongorista növendékek mellett fellépett az intézmény Ifjúsági Vonószenekara is. A két évvel ezelőtt útjára indított rendezvény célja a magyar zeneszerzők megismertetése és népszerűsítése.

A Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszaka két évvel ezelőtt szervezte meg először a zongorista diákok bemutatkozó koncertjét. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett hangversenyen felléptek az egészen kicsik is, de a gyakorlott diákok is megmutathatták, hogy mit tudnak. Boldizsár hat éve zongorázik, a koncertre pedig egy Bartók darabot választott.    

„Bartók Bélától a Betyárnótát játszottam. Nagyon gyengéd, és lágy darab, és nagyon megtetszett, amikor meghallottam.” - mondta az egyik fellépő, Horváth Boldizsár.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett koncert azzal a céllal jött létre, hogy az ismert magyar zeneszerzők mellett a kevésbé ismert és kortárs hazai művészek darabjait is megismertesse a közönséggel. A hangversenyen a műzene mellett népdalfeldolgozások is felcsendültek, és számos művet hallhatott a közönség Bartók Béla híres Mikrokozmosz című, 6 kötetes gyakorló könyvéből.                                  

„Már két éve megszerveztük ezt a zeneiskola zongoratanáraival elsősorban, hogy a magyar zongoristák itt nálunk, a Festetics György Zeneiskolában, magyar szerzők műveit adják elő ezen a koncerten. Természetesen nem kötelező jelleggel, tehát a gyerekek közül, aki nem óhajt, az nem is lép fel rajta.” - tájékoztatott Farkas Berta, a Festetics György Zeneiskola zongoratanára.

A zongora tanszakos diákok koncertjét minden évben, más zeneszerszámon játszó tanulók is igyekeznek színesíteni. Idén az iskola Ifjúsági Vonószenekara lépett fel, amelynek a tagjai szintén az intézmény diákjai közül kerülnek ki. Sándor a hegedű szólamot erősíti, és családi indíttatásból választotta a hangszerét.   

„Azért választottam a hegedűt, mert apukám is hegedül, és amikor pici voltam, mindig hallottam, hogy gyakorol. Nagyon megtetszett a hangja, és az is megtetszett, ahogyan játszott. Hat éves koromban mondtam apáéknak, hogy én szeretnék hegedűn tanulni, és beírattak a zeneiskolába.” - mesélte Burka Sándor, aki hegedűn játszott.

A Balaton Színház Simándy terme először adott otthont a koncertnek, az iskola pedagógusai azonban remélik, a jövőben is lesz lehetőségük itt fellépni. A hangverseny végén felhívták a figyelmet a Zeneiskola Baráti Kör következő, bérletes koncertjére, amelyre március harmadikán kerül sor a Festetics kastély tükörtermében.        

Regman Karola - Keszthelyi TV      

        

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszázhatvanöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés