KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-06 09:44
Új látogatóközpont a Kis-Balatonnál
Címkék: Kis-Balaton, látogatóközpont, fejlesztés, GINOP, Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Fenékpuszta - Innovatív és környezettudatos látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 950 millió forintos támogatást nyert egy új ökoturisztikai létesítmény létrehozására, valamint a Fekete István Emlékhely megújítására. A számos interaktív elemet tartalmazó központ várhatóan 2019 elejére készül el. Ez a nemzeti park eddigi legnagyobb beruházása.

A Kutatóház közvetlen szomszédságában épül majd fel a Kis-Balaton új, innovatív látogatóközpontja  Jelenleg egy fabódé fogadja a látogatókat, két év múlva azonban színvonalasabb körülmények várják majd a természetbarátokat. A látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park égisze alatt jön létre.  

„Ez a látogatóközpont, mondhatnám azt is, hogy a Nemzeti Park Igazgatóságnak egy logisztikai bázisa lesz itt a Kis-Balatonon, a Kis-Balaton kapujában, hiszen minden szakvezetett túránk innen fog kiindulni és minden szakvezetett túránk ide fog visszaérni. Nagyon nagy elvárásaink vannak nyilvánvalóan a kivitelezővel, a majdani kivitelezővel szemben is, és nagyon nagy elvárásaink vannak a látogatókkal kapcsolatban.” - mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A tervek szerint így fog kinézni a környezetébe simuló látogatóközpont. A Kis-Balatonnál lévő Kutatóháznál eddig évente 5-10 ezer látogató fordult meg, az új központtal viszont 30 ezer főre szeretnék emelni a turisták számát. Az épületben helyet kap egy hatalmas moziterem, előadók, büfé és bolt is. A látogatók interaktív kiállítás segítségével ismerkedhetnek az élővilággal, a mocsárvilágban pedig a híres kócsagokat is megfigyelhetik.Az új épület bővelkedni fog a környezettudatos megoldásokban is. A beruházás nagyon fontos szerepet tölt be a térség és a megye életében is.           

„Közel egymilliárd forintból valósul meg egy látogatóközpont, illetve egyéb beruházások a Kis-Balaton területén. A Fekete István Emlékhely felújítása, kajak-kenu turizmus fejlesztése, és még több, fontos, kisebb beruházás, ami mind azt segíti elő, hogy minél többen látogathassák meg, és minél jobban megismerhessék ezt a környéket. Ez a legfontosabb nekünk, hiszen itt a térségünkben különösen fontosak a természeti értékek.” - nyilatkozta Manninger Jenő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A projekt megvalósulását V. Németh Zsolt jelentette be a fenékpusztai kutatóházban tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövő turizmusában rendkívül fontos szerepet tölt be az ökoturizmus, ezáltal egyre fontosabbá válik a természeti örökség megőrzése. Az elmúlt években 53 új létesítmény készült el, és 16-ot felújítottak, ezek a környezeti nevelésben is nagy szerepet játszanak.        

„A most induló programozási időszakban folytatódni fognak a beruházások, így a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program keretéből 4,5 milliárd értékben 4 nagy látogatóközpont épül az országban, közte itt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató látogatóközpont.” - tájékoztatott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A projekt keretében a Diás-szigeten található Fekete István emlékhely is meg fog újulni. A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, ahol 15 ezer hektáron több, mint hatszáz védett állatfaj él. A fokozottan védett terület európai szinten is kiemelt fontosságú, hiszen része a vizes élőhelyek védelmére létrejött nemzetközi Ramsari Egyezménynek is. A Kis-Balatonnál 260 madárfaj fordul elő, melynek fele rendszeresen itt is fészkel.          

Regman Karola - Keszthelyi TV                      

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázhatvanhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Adventi hangverseny a könyvtárban 2017-12-15 16:41
Keszthely - Böjte Csaba gyermekotthonának gyűjtenek Keszthelyen 2017-12-15 15:01
Keszthely - Utóvédként a Donnál - megjelent a harmadik kiadás 2017-12-15 14:55
Keszthely - Bursa Hungarica támogatás 2017-12-15 12:36
Gyenesdiás - Új sportcsarnok a gyenesi iskolának 2017-12-15 12:00
Keszthely - Újra szobor díszíti a Ranoldert 2017-12-15 11:42
Zalaapáti - 300 milliós forrás jut a térség vidékfejlesztésére 2017-12-14 16:32
Keszthely - A Balaton adta az alapot Mányoki Attilának 2017-12-13 17:57
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés