KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-02-02 17:08
A tűzzománc bűvöletében
Címkék: tűzzománc, kiállítás, Balaton Színház, Paál Sándor, Somogyi Győző
Keszthely - A tűzzománc technika több ezer éves kultúráját eleveníti fel Paál Sándor. A budapesti művésznek a Balaton Színházban nyílt kiállítása szerdán. A képeken az ősmagyar motívumok és középkori témák is megjelennek. A tárlatot Somogyi Győző, Kossuth-díjas művész nyitotta meg, aki a legnagyobb művészek közé sorolta a kiállítót.

Szent István király és a Csodaszarvas is megjelenik Paál Sándor tűzzománc képein. A Simándy teremben nyílt kiállításon nem csak csodálatos képeket, de szebbnél-szebb ékszereket is láthatnak az érdeklődők. A megnyitón az időjárás miatt csak néhány bátor vállalkozó vett részt, őket viszont elbűvölték a művész munkái.          

„Én azért vagyok itt, mert Sanyi barátom meghívott. Minket már nagyon régi barátság fűz össze. Tulajdonképpen még a hetvenes években jártunk mi együtt rajz körbe, utána ez megszakadt, de az ismeretség megmaradt. Sanyi hívott meg. Én ismerem az ő munkáit, nálunk is található belőle, és ezért is jöttem el, mert gyönyörűek.” - mondta egy érdeklődő, Rácz Miklós.

Paál Sándor a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként, itt került kapcsolatba a tűzzománc technikával. Ez az ősi művészeti ág nagyon sokat jelent a művésznek, saját bevallása szerint így próbál a világ szépségéből valamit megragadni és átadni a közönségnek. 

„A látásmód, amit én szeretnék megérezni, átérezni, és minél inkább magamévá tenni, az a középkori, nagyon közvetlenül elbeszélő képzőművészeti világ, művészeti nyelv, ami igen nyersen, és közvetlenül, szöveg nélkül érthető.” - mesélte a művész.

A kiállítást Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész nyitotta meg. A képzőművész elmondta, Paál Sándor a tűzzománc technika többezer éves kultúráját eleveníti fel, és ehhez teszi hozzá a saját, egyéni látásmódját. Véleménye szerint csak az igazán nagy művészek képesek arra, hogy a különböző kultúrák kincseit egységbe foglalják, és Paál Sándor pontosan ezt teszi a képeiben és ékszereiben.     

„Itt ezek a középkori madarak és a szecessziós aktok gyönyörűen megférnek egymás mellett, és a pici ékszerek, és a viszonylag nagy méretű táblaképek szintén. Ennek persze az a titka, hogy Sándornak végtelenül nagy a műveltsége és a kultúrája, tehát ő valóban jól ismeri ezeknek az ezer éves kultúráknak a motívumkincsét.” - méltatta Paál Sándort a képzőművész.

A megnyitót népdalok és néptánc is színesítette, illeszkedve a számos ősmagyar motívumot ábrázoló képhez. A kiállítás február 28-ig látható a Balaton Színházban.

Regman Karola - Keszthelyi TV                  

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszázharminchárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés