KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-01-31 16:19
Még egyetemistát is átvertek a telefonos csalók
Címkék: trükkös, lopás, csalás, rendőrség, telefon
Keszthely - Megszaporodott a telefonos csalások száma. A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz csak januárban hat ilyen esetet jelentettek. Az áldozatok legtöbbször idős, egyedül élő emberek, de már egyetemista fiatalt is megkárosítottak. A legtöbbször nyereményekkel kecsegtető elkövetők akár 150 ezer forintot is kicsalhatnak egy sértettől.

Sok esetben nyilvános fülkéből hívják fel áldozataikat a csalók. Tipikus eset, hogy valamely mobilszolgáltató nevében mutatkoznak be. Több százezres nyereményre, vagy rendszerhibára hivatkozva kérik a hívott félt, hogy bank automatánál, vagy szöveges üzenetben küldjön egy kódot a megadott számra. Ez a kód azonban nem orvosol semmilyen hibát és nem juttatja hozzá az áldozatot a beígért nyereményhez sem, hanem egy feltöltő kártyát aktivizálnak és rövidítik meg így az embert, 15, vagy akár 150 ezer forinttal is.

„Csak a mi területünkön fiatal egyetemistától kezdve nagyon idős személyig beugrottak ezeknek a trükköknek.” - mondja a keszthelyi rendőrkapitány. Horváth István azt kéri, mindenki legyen óvatos és ellenőrizze vissza az ilyen jellegű hívásokat. Csak januárban hat bejelentés érkezett a Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz ilyen telefonos, trükkös csalásokról. De feltételezhető, hogy ennél több eset is történt. 

„Nagyon kérem az embereket, figyeljenek oda, hogyha ilyen hívás érkezik, akkor ellenhívással győződjenek meg arról, hogy a szolgáltató ténylegesen valamilyen akcióba bevonta őket. Nyilván nem tudom én ezt tagadni, ezt ő nekik kell megtenni, hogy van-e ilyen akció, vagy nincs akció. Viszont a szolgáltatók hivatalos számát használják, ne azt a számot adják meg, amit az ismeretlen telefonáló megad, mert az is a trükk része lehet.” - hangsúlyozta Horváth István. 

A rendőrség továbbá felhívja a figyelmet a téli időszakban tűzifával „trükköző” csalók megjelenésére is. Azt javasolják, ha személyesen nincs rá mód, akkor telefonon csak ellenőrizhető helyről szabad beszerezni a tüzelőt. Soha ne utaljunk előre pénzt és a túl „kedvezőnek” tűnő ajánlatokat fenntartásokkal kell kezelni.

„Egy meggondolatlan telefonhívással megrendelt x köbméter fa az nagyon sok problémát jelenthet, mert nem tudni, hogy az erdei köbméter, nem tudni, hogy az milyen minőségű fa. A vitatkozás hevében a csalók, vagy éppenséggel nem is csalók leborítják a fát, utána már nagyon nehéz igazságot tenni ezekben a kérdésekben. Itt is azt javasolnám, legyenek nagyon megfontoltak.” - tanácsolta a rendőrkapitány. 

A rendőrség arra kéri a lakosságot, ha a tűzifa vásárlása, vagy egy telefonos nyereményjáték során bármilyen gyanús körülmény merül fel, jelezzék ezt a 107-es vagy 112-es telefonszámokon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszáznegyvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés