KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-01-23 20:08
Ismét megszentelték a Balatont
Címkék: vízszentelés, ortodox egyház, Vízkereszt, Család Általános Iskola, Balaton
Keszthely - Negyedik alkalommal szentelték meg a Balatont az ortodox egyház elöljárói Keszthelyen. Vízkereszt vagy más néven Epifánia ünnepén Jézus jordániai megkeresztelésére emlékezik a katolikus és a keleti egyház is. Az ünnepség a Fő téri templomban bemutatott liturgiával kezdődött, innen vonultak le a hívek a Balaton partra.

Dudaszóval érkeztek idén is a Balaton partra az ortodox egyház elöljárói Vízkereszt alkalmából. A keleti egyház január 19-én emlékezik Jézus Keresztelő Szent János általi megkeresztelkedésére a Jordán folyóban. Arszeniosz Kardamákisz érsek-metropolita háromszor dobta a fakeresztet a vízbe, áldást kérve ezzel az egész természetre. A Vízkereszt az ortodox egyház egyik főünnepe.                   

„Az ortodox egyházban ezt az ünnepet a Fények Ünnepének is, Fotának is nevezik, valamint a hivatalos neve az, hogy Teofánia, Istenjelenés. Ilyenkor nem csak urunk, Jézus Krisztus megkeresztelkedésére emlékezünk, hanem Isten megjelenésének, a Szentháromság megjelenésének az ünnepét is üljük.” - mondta a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája.

A hagyomány szerint az a bátor vállalkozó, aki bemegy a vízbe a keresztért, megkapja az Úr kegyelmét. A keleti egyházaknál a kezdetektől szokás a víz megszentelése Epifánia, azaz Vízkereszt ünnepén. Az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak. Keszthelyen negyedik alkalommal dobtak keresztet a Balatonba, ugyanis a városban működő Család Általános Iskolának az ortodox egyház a fenntartója.

„Az egyházban, de kiváltképp az ortodox egyházban kiemelt ünnep a Vízkereszt ünnepe, és ilyenkor mindig élő vizet is szentelnek az atyák. Amikor hozzájuk kerültünk, akkor meghívtak bennünket egy Duna szentelésre, és akkor gondoltuk, hogy mennyire jó lenne, hogy az ortodox egyház egyetlen iskolája, ami szintén egy élővíz mellett van, a Balaton parton, mennyire jó lenne, ha a Balatont is megszentelnék. Meghívtuk őket, és a metropolita atya nagy örömmel elfogadta." - tájékoztatott Keszey Tivadar, az iskola alapítója.

A Nagy Vízszenteléskor felolvasott olvasmányok, és liturgikus énekek Krisztus megkeresztelkedését idézik fel. Vízkeresztkor szentelik meg azt a vizet is, amelyet egész évben a templomi liturgiák alatt használnak. A Balaton megszentelésére idén is sokan gyűltek össze a keszthelyi Szigetfürdőnél. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * tizenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Berkes József versbe foglalt gondolatai 2017-04-25 10:22
Keszthely - Versenyélmény mindenkinek 2017-04-24 14:24
Keszthely - Megalakult a keszthelyi Települési Önkéntes Mentőcsoport 2017-04-24 14:16
Keszthely - Az asztalostól a szakácsig 2017-04-24 14:07
Keszthely - A zöldterület a jövő kulcsa 2017-04-21 16:47
Keszthely - Kezdődik a kullancsszezon 2017-04-21 16:42
Keszthely - Dobd be magad! 2017-04-21 16:38
Gyenesdiás - Zöld Hetek - tudatosság már az oviban is 2017-04-21 11:18
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés