KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-01-23 20:08
Ismét megszentelték a Balatont
Címkék: vízszentelés, ortodox egyház, Vízkereszt, Család Általános Iskola, Balaton
Keszthely - Negyedik alkalommal szentelték meg a Balatont az ortodox egyház elöljárói Keszthelyen. Vízkereszt vagy más néven Epifánia ünnepén Jézus jordániai megkeresztelésére emlékezik a katolikus és a keleti egyház is. Az ünnepség a Fő téri templomban bemutatott liturgiával kezdődött, innen vonultak le a hívek a Balaton partra.

Dudaszóval érkeztek idén is a Balaton partra az ortodox egyház elöljárói Vízkereszt alkalmából. A keleti egyház január 19-én emlékezik Jézus Keresztelő Szent János általi megkeresztelkedésére a Jordán folyóban. Arszeniosz Kardamákisz érsek-metropolita háromszor dobta a fakeresztet a vízbe, áldást kérve ezzel az egész természetre. A Vízkereszt az ortodox egyház egyik főünnepe.                   

„Az ortodox egyházban ezt az ünnepet a Fények Ünnepének is, Fotának is nevezik, valamint a hivatalos neve az, hogy Teofánia, Istenjelenés. Ilyenkor nem csak urunk, Jézus Krisztus megkeresztelkedésére emlékezünk, hanem Isten megjelenésének, a Szentháromság megjelenésének az ünnepét is üljük.” - mondta a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája.

A hagyomány szerint az a bátor vállalkozó, aki bemegy a vízbe a keresztért, megkapja az Úr kegyelmét. A keleti egyházaknál a kezdetektől szokás a víz megszentelése Epifánia, azaz Vízkereszt ünnepén. Az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak. Keszthelyen negyedik alkalommal dobtak keresztet a Balatonba, ugyanis a városban működő Család Általános Iskolának az ortodox egyház a fenntartója.

„Az egyházban, de kiváltképp az ortodox egyházban kiemelt ünnep a Vízkereszt ünnepe, és ilyenkor mindig élő vizet is szentelnek az atyák. Amikor hozzájuk kerültünk, akkor meghívtak bennünket egy Duna szentelésre, és akkor gondoltuk, hogy mennyire jó lenne, hogy az ortodox egyház egyetlen iskolája, ami szintén egy élővíz mellett van, a Balaton parton, mennyire jó lenne, ha a Balatont is megszentelnék. Meghívtuk őket, és a metropolita atya nagy örömmel elfogadta." - tájékoztatott Keszey Tivadar, az iskola alapítója.

A Nagy Vízszenteléskor felolvasott olvasmányok, és liturgikus énekek Krisztus megkeresztelkedését idézik fel. Vízkeresztkor szentelik meg azt a vizet is, amelyet egész évben a templomi liturgiák alatt használnak. A Balaton megszentelésére idén is sokan gyűltek össze a keszthelyi Szigetfürdőnél. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhetvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Keszthely - Genetikai kutatások a Georgikonon 2018-01-12 15:54
Balatongyörök - Könyvolvasó maraton 2018-01-12 15:48
Keszthely - Megkezdődött a Keszthelyi Televízió archívumának digitalizálása 2018-01-12 15:37
Keszthely - Parkolás: január a türelmi hónap 2018-01-12 11:39
Keszthely - Fenyősors 2018-01-12 11:27
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés