KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-11-30 15:03
Elkélne még a hazai oltvány
Címkék: szőlő, oltvány, szaporítóanyag, konferencia, Georgikon
Keszthely - Olasz és szlovén szakemberek részvételével zajlott az első Nemzetközi Szőlő Szaporítóanyag Termelői Konferencia Keszthelyen. A szervezők kiemelték, megyénk jelenleg is élen jár a szaporítóanyag előállításában, azonban fontos összehangolni a szőlőtermelők és az oltvány előállítóinak munkáját. A fórumon szó esett a szaporítóanyag termesztés jelenlegi és jövőbeni helyzetéről is.

Hazánkban jelenleg 14 millió szőlő szaporítóanyagot állítanak elő, és körülbelül 1-2 milliót külföldről importálnak. Ez a mennyiség nagyjából lefedi a magyar szőlőtermelők éves igényét. Itthon 250 termelő foglalkozik szőlő szaporítóanyaggal, közülük 115-nek csak szőlőiskolája, 135-nek pedig törzsültetvénye is van. Zala megye élen jár a szaporítóanyag előállításában.          

„Zala megye egy jelentős bázisa a szőlő szaporítóanyag előállításának országosan is. Mondhatjuk azt, hogy közel fele az országban előállított szőlő szaporítóanyag mennyiségnek itt a környezetünkben kerül előállításra. Zalaszentgrót régebben is, meg ma is egy meghatározó térsége, de ugyanúgy a dél-zalai környezet is teljesen fontos ebből a szempontból, és a bennünket körülvevő megyék, Veszprém megye, illetve Somogy megye termelői is jelentős szerepet töltenek be a szaporítóanyag előállításban.” - tájékoztatott Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem rektorhelyettese.

A Georgikonon tartott első nemzetközi konferencia egyik főszervezője a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya. A rendezvény célja, hogy a szőlő szaporítóanyag termelők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők nemzetközi fóruma legyen. Emellett fontos az ágazat korszerűsítése és a kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szaporítóanyag előállítása is.    

„A különböző szakmai szervezeteknek a képviselői, mint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, illetve a Földművelésügyi Minisztérium képviselői is tartanak előadást. Emellett külföldi vendégeink, például a világ egyik legnagyobb oltvány előállító üzeme, a Rauscedo képviselői is itt lesznek, illetve a maribori egyetem egyik professzora, aki a témában jártas szakember, ő is fog előadást tartani.” - mondta Szabó Péter, a DOSZ Agrártudományi Osztályának elnöke.

A konferencia fővédnöke, Gál Péter helyettes államtitkár az ágazatot érintő átalakulásokról és a már lezárult vagy jelenleg is zajló pályázatokról beszélt. Elmondta, 2015-ben 3062 hektár szőlőre adtak ki összesen 32,5 millió forint támogatást. Jelenleg elfogadás alatt áll a szőlő-bor ágazat stratégiája, ez több ponton is foglalkozik a szaporítóanyag kérdésével.     

„A magyar szaporítóanyag termelést és a szaporítóanyag felhasználást össze kell hangolni, és erre tartalmaz konkrét intézkedési tervet is a stratégia. Fel kell mérni az igényeket, és ezeket folyamatosan frissen kell tartani, hogy az oltványkészítőknek, illetve oltványtermesztőknek legyen megfelelően hosszú felkészülési idejük arra, hogy előállítsák a szaporítóanyagot.” - emelte ki a helyettes államtitkár.

A rendezvényen való részvételt a szervezők regisztrációhoz kötötték, és nagyjából 130-150 fő megjelenésére számítottak. Kiemelték, bíznak benne, hogy ez a tanácskozás is hozzájárul az ágazat fejlődéséhez, és a jövőben is tervezik hasonló konferenciák megszervezését.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszáztizenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés