KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-11-24 14:42
Évértékelés és tervezés
Címkék: agrárfórum, Georgikon, MAGOSZ, vidékfejlesztés, mezőgazdaság
Keszthely - Az 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programokra szolgáló keret csaknem 80 százalékára hirdettek már meg pályázatot – hangzott el a Georgikonon tartott megyei agrárfórumon tegnap. A vidékfejlesztés és mezőgazdaság területéről meghívott előadók kiemelték, a munkahelyteremtés és a korszerű technológiák bevezetésének fontosságát is. Elhangzott, jelenleg generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, ez elősegítheti az európai és a nemzetközi trendekhez való felzárkózást.

A vidékfejlesztési pályázatok célja a fiatalok vidéken tartása, és olyan fejlesztési tervek megvalósítása, amelyek segítségével jelentősen javulhat az életminőség. Ennek alapját az új munkahelyek megteremtése jelentheti, ehhez a mezőgazdasági fejlesztések is nagymértékben hozzájárulnak.

A pályázati lehetőségekről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a keszthelyi fórumon.

„A rendelkezésre álló 1300 milliárd forintot szinte már teljes összegében megpályáztattuk, hiszen a mai napon megjelenő pályázaton immáron majdnem 1000 milliárd forint az a rendelkezésre álló összeg, amelyre a gazdálkodók pályázatot nyújthattak be, vagy nyújthatnak be folyamatosan. Ez nagyon fontos mindenki számára, hogy a rendelkezésre álló pénzeket minél hamarabb a gazdák számára biztosítsuk. Még az év végéig fognak megjelenni különböző pályázati felhívásaink, ebből kiemelném a fiatal gazdák induló támogatását, és a mezőgazdasági termelőknek egy több lábon állást biztosító fejlesztési lehetőséget.” - tájékoztatott az államtitkár.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kiemelte, a mezőgazdaságban jelenleg generációváltás zajlik, egyre több fiatal választja életpályának a gazdálkodást, akik leginkább az európai és a nemzetközi gyakorlathoz igazodó gazdaságokat hoznak létre. Az új trendeknek köszönhetően egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetkímélő gazdálkodási módszerek is.             

„Hatalmas kihívás előtt állunk. Klímaváltozásról nem beszélünk, hanem megéljük, erre választ kell adni. Precíziós növénytermesztés, vízgazdálkodás, korszerű vízgazdálkodás, öntözés, az új fajtáknak a termesztésbe vonása, az állattenyésztésben az új technológiai rendszerek megismertetése. A GMO mentességnek az alapját megteremteni, hogy végre Magyarországon GMO mentes szóját tudjunk elegendő mennyiséget termelni. Ez mind óriási kihívás elé állítja a gazdákat.” - hívta fel a figyelmet a MAGOSZ elnöke.

Számos változást idézhet elő az is, hogy míg a napokban aláírták a Kanada és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi egyezményt, addig az Egyesült Államok új elnöke bejelentette, hogy az USA és az Unió között fennálló egyezményt a jelenlegi formájában nem kívánja támogatni. A MAGOSZ, a Miniszterelnökség és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői kiemelték, a jövőben is igyekeznek minden támogatást megadni a gazdáknak ahhoz, hogy korszerű és virágzó gazdaságok jöhessenek létre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázkilencvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés