KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-11-24 14:42
Évértékelés és tervezés
Címkék: agrárfórum, Georgikon, MAGOSZ, vidékfejlesztés, mezőgazdaság
Keszthely - Az 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programokra szolgáló keret csaknem 80 százalékára hirdettek már meg pályázatot – hangzott el a Georgikonon tartott megyei agrárfórumon tegnap. A vidékfejlesztés és mezőgazdaság területéről meghívott előadók kiemelték, a munkahelyteremtés és a korszerű technológiák bevezetésének fontosságát is. Elhangzott, jelenleg generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, ez elősegítheti az európai és a nemzetközi trendekhez való felzárkózást.

A vidékfejlesztési pályázatok célja a fiatalok vidéken tartása, és olyan fejlesztési tervek megvalósítása, amelyek segítségével jelentősen javulhat az életminőség. Ennek alapját az új munkahelyek megteremtése jelentheti, ehhez a mezőgazdasági fejlesztések is nagymértékben hozzájárulnak.

A pályázati lehetőségekről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a keszthelyi fórumon.

„A rendelkezésre álló 1300 milliárd forintot szinte már teljes összegében megpályáztattuk, hiszen a mai napon megjelenő pályázaton immáron majdnem 1000 milliárd forint az a rendelkezésre álló összeg, amelyre a gazdálkodók pályázatot nyújthattak be, vagy nyújthatnak be folyamatosan. Ez nagyon fontos mindenki számára, hogy a rendelkezésre álló pénzeket minél hamarabb a gazdák számára biztosítsuk. Még az év végéig fognak megjelenni különböző pályázati felhívásaink, ebből kiemelném a fiatal gazdák induló támogatását, és a mezőgazdasági termelőknek egy több lábon állást biztosító fejlesztési lehetőséget.” - tájékoztatott az államtitkár.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kiemelte, a mezőgazdaságban jelenleg generációváltás zajlik, egyre több fiatal választja életpályának a gazdálkodást, akik leginkább az európai és a nemzetközi gyakorlathoz igazodó gazdaságokat hoznak létre. Az új trendeknek köszönhetően egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetkímélő gazdálkodási módszerek is.             

„Hatalmas kihívás előtt állunk. Klímaváltozásról nem beszélünk, hanem megéljük, erre választ kell adni. Precíziós növénytermesztés, vízgazdálkodás, korszerű vízgazdálkodás, öntözés, az új fajtáknak a termesztésbe vonása, az állattenyésztésben az új technológiai rendszerek megismertetése. A GMO mentességnek az alapját megteremteni, hogy végre Magyarországon GMO mentes szóját tudjunk elegendő mennyiséget termelni. Ez mind óriási kihívás elé állítja a gazdákat.” - hívta fel a figyelmet a MAGOSZ elnöke.

Számos változást idézhet elő az is, hogy míg a napokban aláírták a Kanada és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi egyezményt, addig az Egyesült Államok új elnöke bejelentette, hogy az USA és az Unió között fennálló egyezményt a jelenlegi formájában nem kívánja támogatni. A MAGOSZ, a Miniszterelnökség és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői kiemelték, a jövőben is igyekeznek minden támogatást megadni a gazdáknak ahhoz, hogy korszerű és virágzó gazdaságok jöhessenek létre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázötven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Keszthely - 2018-ban is Világjáró 2018-01-16 15:53
Keszthely - Vad madarak testközelből 2018-01-16 15:50
Keszthely - Forralt bort főztek a vasúton 2018-01-16 15:45
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés