KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-09-23 15:43
Egy ház - palántázz!
Címkék: palánta, növény, kiskert, akció
Gyenesdiás - Palántázási akciót hirdettekGyenesdiáson! Az önkormányzat és a helyi Kertbarát Kör célja ezzel a háztáji kiskertek újraélesztése. Az „Egy ház - palántázz” nevű program várhatóan jövő májusban indul. A Kertbarát Kör egyúttal megalakította a Zala megyei Csili Klubbot, melyben magokat és tapasztalatot is cserélhetnek a kertészkedni vágyók.

Hat évvel ezelőtt ültette el Papp Antal a csepeli muskotály szőlőt termő tőkéit. A gyenesdiási gazda az „Egy ház, egy szőlő” akció keretében jutott a rezisztens, bő termő fajtához.  Ezekkel pótolta negyven éve telepített ültetvényének hiányosságait. Jónak tartja, hogy a nagyközségben segítik azokat, akik kertet, vagy szőlőt művelnek.

„Ha valaki megtermeli a saját kertjében a szőlőt, az biztosan tudja, hogy nem fertőzött, nem agyonpermetezett területből van és egészséges, meg hát magába az embernek is meg van vele egy kis szórakozása, egy kis hobbija.” - nyilatkozta Papp Antal.

Az „Egy ház, egy szőlő” mintájára 2017-ben elindul az „Egy ház - palántázz” akció – jelentette be a település polgármestere. Gál Lajos elmondta, hogy közel 100 ezer forintot különít el erre a célra az önkormányzat, hogy jövő tavasszal elsősorban paprika-, paradicsom-, kabakos-, gyógy- és fűszernövény palántákat oszthassanak ingyen a helyieknek.

„Fontosnak érzem azt, hogy a következő időszakban el tudjon indulni az, hogy az egészséges életre nevelés részeként – mind a paprika, paradicsom palántákon túl, mind az egészséges piaci termékeken túl meg tudja jelenni az a háztáji, ahol a gyerekek, a szüleik, nagyszülők ismét megismerik, megismertetik azt, hogy mégis miről szól a zöldségnevelés, a palántázás és az hogy közösen tudnak leszüretelni egészséges termékeket.”   - hangsúlyozta Gál Lajos.  

Az önkormányzat partnere ebben a munkában a helyi Kertbarát Kör. A civil szerveződés nem csak ezzel az akcióval, hanem a frissen megalakult Zala megyei Csili Klubbal is a háztáji termelést szorgalmazza. Volner Lajos a kertbarátok elnöke elmondta, hogy már 30-40 fő jelezte, hogy szeretne csilit termeszteni.  

„Arra gondoltam, hogy ha már többen érdeklődnek ez irányba, akkor kellene alakítani egy Zala megyei Csili Klubot is. Ebbe a Zala megyei Csili Klubban tudnák cserélni tapasztalatot, kapcsolatot tudnánk felvenni, ha esetleg valami olyan probléma van a növényvédelemmel, vagy a magbeszerzéssel, akkor egymáson tudnánk segíteni.” - mondta el a Georgikon Karon dolgozó hobbikertész.

A klubban egy magkatalógust is szeretnének létrehozni, hogy mindenki megtalálja a neki tetszős paprikákat, akár a keszthelyi Georgikonról származót is.A palántázási akcióról és a Csili Klubról a Kertbarát Kör titkáránál, Körtvéjesi Ibolyánál, illetve a facebookon lehet bővebb információt találni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszáztizenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés