KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-11-17 16:08
Te mit választanál?
Címkék: pályaválasztás, Kormányhivatal, hiányszakmák, diákok
Keszthely - Ács-asztalos, szobafestő-mázoló, ápoló, forgácsoló. Néhány a 2017/18-as tanév hiányszakmái közül. Ezekkel, valamint a térség szakképző intézeteinek szakmai palettájával is megismerkedhettek általános iskolás diákok a keszthelyi Pályaválasztási kiállításon. A megye általános iskolásainak 17 éve szervez tárlatot a Zala Megyei Kormányhivatal azzal a céllal, hogy segítse a fiatalok pályaorientációját.

Az asztalos mesterség rejtelmeivel ismerkedik Lakatos Gellért a keszthelyi Pályaválasztási kiállításon. Gellértnek már vannak elképzelései az új szakmáját illetően, de még nem döntötte el, hogy hova jelentkezik.

„Nagyjából tudom már, Közgazdaságiba, ügyvitel szakra vagy az Asbóthba asztalosnak. Most itt megpróbáltuk, tetszik.” - mondta Lakatos Gellért.

A pályaválasztási kiállításon a térség szakképző intézményei vesznek részt, a diákok pedig sok helyen bele is kóstolhatnak egy-egy szakmába. A Keszthelyi és Zalaszentgróti járás 21 általános iskolájából összesen 800 diákot várnak a két napos rendezvényre. Fontosak ezek a kiállítások, hiszen a tanulók tájékoztatást kapnak a hiányszakmákról is, amelyek a könnyebb elhelyezkedés mellett ösztöndíjjal is járnak.     

„A hiányszakmákat több szempont alapján választják. Megnézik, hogy az adott szakmában mennyi az üres álláshely, megnézik, hogy milyen az oktatásnak a kibocsátása, és ez alapján összeáll egy 20 szakmából álló lista. Ennek igazából az a jelentősége, hogy azok a gyerekek, akik ezekben a szakmákban tanulnak tovább, és megfelelő tanulmányi eredményt érnek el azok ösztöndíjban részesülnek. Ennek a mértéke akár 30 000 forint is lehet.” - tájékoztatott Dr. Babati Szabolcs, a zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője.

A szakmabemutatót Manninger Jenő országgyűlési képviselő nyitotta meg. Hangsúlyozta, a szakképző intézmények szerepe egyre fontosabbá válik, mivel az igényekhez igazodó képzéseknek és a gyakorlati tudásnak van létjogosultsága. Zala megyében jelenleg 5,6% a munkanélküliségi ráta, azonban havonta 900 új munkahelyet is meghirdetnek. Fontos a munkaerő helyben tartása is, ennek érdekében a jövőben növekedhetnek a minimálbérek.

„A szakképzett munkaerőnek a minimálbére is emelkedni fog. Most van rá lehetőség, a kormányzat olyan javaslatot tett, hogy 25 százalékkal emelkedjen az úgynevezett garantált bérminimum, ami a szakképzett munkaerőnek a minimuma. A továbbiakban még plusz 20%-ot terveznek, ez azt jelenti, hogy ez már egy jelentős minimálbér, de reméljük, hogy még többet fognak keresni a szakmák többségében ennél is.” - emelte ki a miniszteri biztos.

A rendezvényen a „Szakmák diákszemmel” című művészeti pályázat díjait is átadták, az első helyezett a gyenesdiási Kárpáti iskola tanulója, Kapuvári Petra lett. A szakmabemutató november 18-án, pénteken 9-től 15 óráig látogatható a Pannon Egyetem Georgikon karának „D” épületében.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázhúsz
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés