KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-11-14 15:57
Újbor és liba az asztalon
Címkék: újbor, liba, Márton
Cserszegtomaj - Újborral és libacombbal követték a Márton nap hagyományait Cserszegtomajon. A község boros gazdái a gyenge termés ellenére is finom borokat hoztak el az estére, melyre a település támogatóit és az egyházak képviselőz is meghívták. Márton napjához több ok miatt kapcsolódnak a libák. A legenda szerint a szerény férfi elbújt, hogy ne választhassák püspöknek, a libák viszont gágogásukkal elárulták. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Ezek oka elsősorban a paraszti év zárásának ünneplése volt.

A bornak Szent Márton a bírája – tartja a mondás. Tóth Sándor is elhozta chardonay szőlőjéből készült új borát a cserszegtomaji összejövetelre. A helyi gazda nagyon elégedett az idei terméssel.

„Fahordóban érlelődik, az adja meg neki azt a szép, zöldes-sárgás színt, aztán fejtés után megy krómacélba. Palackozzuk is, akkor meg szűrőn is megy keresztül, aztán így eladásra is közbe.” - árulta el boráról Tóth Sándor. 

A cserszegi fűszeres hazájában jelenleg mintegy huszonnyolcan foglalkoznak szőlő és borkészítéssel. A nyilvántartásban szereplő 23 hektáron májusban a fagy, később a jég felezte meg a termést. Akinek szerencséje volt és jól kezelte a szőlőjét, az finom újbort kínálhatott Márton napján.

„Az idei minőség - ami most kóstolásra kerül – azért megüti az átlagot, mert a gazdák ma már azért értenek a szőlőműveléshez, meg a borkészítéshez és a hiányosságokat próbálták kiküszöbölni.” - értékelt Bernáth Tibor, örökös hegybíró. 

Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik  - szól a másik e naphoz tartozó jellegzetes mondás. Az újborhoz ízletes libacombot szolgáltak fel a vendégeknek. Egyházi ünnep lévén a meghívott boros gazdák mellett a helyi egyházak képviselőit is vendégül látták.

„Én azt gondolom, hogy ezek a legendák, hagyományok, együttérzések ezek kell, hogy éljenek és ez az este ennek egy reprezentánsa.” - nyilatkozta Bartha Gábor polgármester. 

A Márton napi vacsora előtt az áldást Zichy Emőke református lelkész mondta el. Ez volt a hetedik alkalom, hogy november 11-én megvendégelték a település vezetői a boros gazdákat és az egyházak képviselőit Cserszegtomajon, Márton napján.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázharmincöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsópáhok - Megújult az Alsópáhokot Nemesboldogasszonyfával összekötő út 2017-11-23 14:57
Keszthely - Szent Cecília tiszteletére 2017-11-23 14:48
Keszthely - Szép magyar beszédért 2017-11-23 14:45
Keszthely - 100 éve született Vári Andor 2017-11-23 14:28
Keszthely - Díszbe öltözik Keszthely 2017-11-23 11:58
Keszthely - Verset mondani jó 2017-11-22 16:50
Rezi - Újbor és libalakoma 2017-11-21 15:35
Sármellék - Ötven éves a Tüskevár 2017-11-21 15:29
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés