KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-11-08 15:11
A tudás, ami gyerekéleteket menthet
Címkék: baba, elsősegély, tanfolyam, újraélesztés, fulladás, Csomai Zita
Keszthely - Fulladás, félrenyelés, égési sérülés – számos olyan eset mely – különösen egy csecsemő, vagy kisgyerek esetén – nagy kihívás elé állítja az embert. Az oktatási rendszerben jelenleg nem kap kellő figyelmet az elsősegély, ezt a problémát hivatott orvosolni dr. Csomai Zita babaelsősegély tanfolyama. A Keszthelyen vasárnap megtartott programon a szülők sok gyakorlattal színesítve tanulhatták meg a kicsik körül előforduló vészhelyzetek felismerését, azok elsődleges ellátását.

Harminc mellkas nyomás, két befúvás- ezeket kell ismételni addig, amíg nem sikerül a baba újraélesztése, vagy nem érkezik szakértő segítség. Próbababán, nyugodt körülmények között ez nem kihívás, a fontos, hogy éles helyzetben is tudják a szülők, hogy mit kell tenniük. Ezért jött el a babaelsősegély tanfolyamra Orosz Noémi, akinek egy tíz hónapos babája van. Azt mondja, az újraélesztés mellett sok hasznos ismertet sajátíthat el itt, melynek köszönhetően magabiztosabb lehet a nagyobb és kisebb baleseteknél is:  

„Ami szerintem elég nagy kihívás egy szülőnek, hogy ne pánikoljon be rögtön az első alkalommal, mert abban a pillanatban a gyerek is pánikolni fog, hanem ésszerű döntést tudjon hozni és az a döntés még jó is legyen és segítse a gyereket abban, hogy ne a mentőben kössön ki, vagy esetleg otthon is el tudja látni az ember.” - nyilatkozta az anyuka. 

„Belenyúlok, megpróbálom, hogyha sikerült elérni, akkor kihúzom azt a dolgot, amit ő ott félrenyelt. Ha ez nem sikerült, nem tudtam kiszedni, akkor jön az, hogy megfogom a popsiját és határozottan ütögetem.” - a félrenyelés esetén szükséges teendőket mutatja dr. Csomai Zita. Az orvos-természetgyógyász azt mondja, hogy a legtöbb szülő félelme, hogy a baba valamit félrenyel és e miatt megfullad. A félelem jogos. Két éves kor alatt ugyanis nincs köpő reflex, az apróságok pedig mindent a szájukba vesznek, hiszen ez az egyik módja a világ felfedezésének.

„A statisztikák alapján például, ha a félrenyelést nézzük nyolc év alatti gyerekeknél, 40-45 haláleset van félrenyelés következtében és ebből 38-40 megmenthető lenne, hogyha tudnák a szülők, hogy megelőzésképpen mi az amire oda kell figyelni, illetve mit kell tenni, amikor egy kisgyerek félrenyel valamit. Tehát nagyjából azért 80 százalékot meg tudnánk menteni egy-egy ilyen kiragadott esetben.” - mondja a megrázó adatot a tanfolyamot tartó orvos. 

Az egyszeri alkalommal megtartott hat órás tanfolyamon még például téma volt a lázcsillapítás, a különféle sérülések ellátása, vagy a mérgezések. A keszthelyi Bri’s Forma Stúdióban a család és az egészséges életmód jegyében rendszeresen indítanak ilyen és hasonló tanfolyamokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszáztizenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés