KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-10-19 09:21
Ahol hagyománya van az almának
Címkék: alman, gyümölcs, fa, kert, Zalaszántó
Zalaszántó - Vas alma, mocskos alma, fontos alma – néhány olyan almafajta melyek jellemzőek voltak egykor Zala megyére, köztük a kiváló termőadottságokkal rendelkező Zalaszántóra. A településen egyedülálló és példaértékű kezdeményezésként rendeztek idén is Almanapot. A program keretében szakmai előadások, almavásár és egy helyi kis génbankként alkalmazható gyümölcsöst is felszenteltek.

Egy elterjedt zalai, kásás almát termő fa csemetéjének elültetésével avatták fel a gyümülcsöst.  A helyi iskola mögötti területen már korábban kialakított kertben a mostani, korai ültetés után novembertől újabb – a vidékre jellemző – csemetéket fognak ültetni. A későbbiekben a terület egy kisebbfajta génbankként szolgálhat azoknak, aki gyümölcsfát szeretnének ültetni.Ez a program volt a Szántói Almanap nyitánya, mely a hagyományokra és a helyi értékekre hívja fel a figyelmet.

Huszti Levente - szervező, önkormányzati képviselő:

„Tavaly merült fel annak az ötlete, hogy az itt lévő hagyománynak, a gyümölcstermesztésnek, az almatermesztésnek kellene csinálni egy programot, ami egyrészt a helyiek életében is nagyon fontos szerepet betöltő gyümölcsnek és gyümölcsfajtáknak, ezen belül is az almának egyfajta ünnepét jelent, másrészt pedig a környékbeli embereknek, lakóközösségeknek is felhívni a figyelmét, hogy az itteni földrajzi és éghajlati adottságok mennyire kedvezőek a gyümölcstermesztésnek is.” 

A kert Nagy Sebestyén nevét viseli. A névadó a két világháború között tevékenykedett Zalaszántón. Nagy Sebestyén állami elismerésben is részesült az almanemesítésben végzett munkája miatt és elnöke is volt a helyi hangyaszövetkezetnek, de földmérőként is dolgozott a faluban.Zalaszántón korábban nem volt olyan porta, ahol ne lett volna gyümölcsfa, különösen az almatermesztésnek van nagy hagyománya. Az elmúlt évtizedekben a kertekben csökkent a zöldség és gyümölcstermelés. Az almanapot támogató Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke úgy látja, hogy most újra pozitív tendencia figyelhető meg a kertekben.

Sáringer-Kenyeres Tamás - elnök, Nemzeti Vidéki Hálózat: 

„Tulajdonképpen egy időben kiürültek a kertek, sem paradicsomot, sem almát, sem semmit nem termeltek, hanem füvet nyírtak az emberek általában. Úgy néz ki hogy megtörtént az elmozdulás abba az irányba, hogy ezek a kertek – kvázi – benépesüljenek akár gyümölcsfával, akár egyéb termőgyümölcsökkel, amik szerintem egy nagyon pozitív irányt képviselnek.”

A Szántói Almanapon több szakmai előadáson esett szó a régi gyümölcsösök megőrzésének módjáról, a zalai almafajtákról, de a pálinkáról és a néphagyományokról is hallhatott a közönség.A program keretében almavásár is volt. Az egyik helyi boltban a 215 hektáron gazdálkodó zalaszántói ültetvény termését lehetett megvásárolni. Az üzletben a szokásos kínálatot is bővítették ez alkalomból. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhatvannégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsónemesapáti - Letették az M76-os út alapkövét 2018-02-23 17:11
Keszthely - Figyelemfelhívás a Magyar Parasport Napján 2018-02-23 15:08
Keszthely - Gyurcsány Ferenc Keszthelyen 2018-02-23 09:46
Keszthely - Hetente fog lakossági fórumot tartani a Jobbik 2018-02-22 15:55
Keszthely - 1+1 százalék: a vállalkozók is felajánlhatják 2018-02-22 15:28
Keszthely - Útkeresők, útvesztők 2018-02-22 14:49
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés