KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-09-21 11:32
A szőlősgazdák rendelték a szeptemberi nyarat
Keszthely - A legtöbb helyen megkezdődött az idei borszőlő szüretelése. Felemás érzése van a gazdáknak: a szőlő minősége és mennyisége ugyanis erősen terület- és fajtafüggő. Ettől függetlenül azt várják, hogy általánosságban jó termés lesz az idei. Különösen, hogy a késő őszi időjárás - mindeddig - kimondottan a szőlőnek kedvezett.

Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője nem csak a savtartalommal, hanem az átlagosan tizennyolc magyar mustfok feletti cukorszinttel is meg van elégedve. Hozzátette: nagyon vegyes a kép, ha a szőlő minőségét vizsgáljuk, mivel az intézmény cserszegtomaji szőlészetében több jégverés érte ezt a területet.

"Úgy gondolom, ahol egészségesen meg tudták őrizni a szőlőt és ezek a természeti csapások nem érték, ott kiváló minőségű szőlőt szüretelhetnek a termelők. A napsütéses órák száma és a csapadék-ellátottság teljesen jó volt a szőlő számára." - mondta el Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője.

A mennyiséggel egyértelműen gond van. Amellett, hogy ígéretesnek tűnik a termés, a Cserszegi fűszeresből negyven, a Nektárból hatvan százalékkal szedtek kevesebbet, mint tavaly és a préslé mennyisége is csökkent. Úgy tapasztalták: a korábbi évekhez képest a minőség jobbnak tűnik.

Reziben, az egyik pincében a hordó tetején engedi ki az erjedés során keletkező szén-dioxidot a kotyogó. A Czimondor-birtokon is megkezdődött a betakarítás és hamarosan finom borok lesznek a hordókban. A bizakodásra a várható jó minőség ad okot - annak ellenére, hogy a szőlőben nem volt minden rendben. A szőlősgazda azt mutatja, milyen károkat okozott az időjárás a termésben. A tavaszi, az egész országot érintő fagykár jelentős volt ugyan, de a gyümölcs nagy része szerencsére regenerálódni tudott. A jégeső és a gombabetegségek is tizedelték a szőlőt.

"Reziben egy jó közepes termés várható. Elkezdődött a korai szőlőfajták szürete. Irsai, Tramini, különböző Muskotályfajták, Cserszegi fűszeres már bekerültek, ezek jó képet mutatnak. A cukorképződés is megindult és a sav is lekerekedett. Úgy gondolom, jó szüretre lehet számítani." - nyilatkozta Czimondor István, szőlőtermelő.

A Balaton-felvidéki Czimondor-birtokon két hektáron termelik a szőlőt. Már folyamatos a szedés - az időjárástól függően úgy tervezik, hogy jövő hónap közepéig minden termést leszüretelnek. A szeptember eddig kellemes meglepetést hozott, mivel a reggeli hűvösebb időjárás, majd a napközbeni meleg a szőlőnek kedvezett.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhetvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása 2017-08-16 17:59
Keszthely - Óriás piac felirat, utcazenészek és kézművesek 2017-08-16 17:54
Keszthely-Gyenesdiás - Nagy izgalmakat és értékes programokat ígér a Festetics Vágta 2017-08-16 16:35
Gyenesdiás - Erős emberek Gyenesdiáson 2017-08-16 12:21
Keszthely - Fókuszban a díjlovaglás 2017-08-16 12:14
Gyenesdiás - Korzó estek 2017-08-15 08:33
Keszthely - Füstölt pontyos szendvics az év strandétele 2017-08-15 08:28
Keszthely - Hálaadás a keszthelyi évekért 2017-08-14 16:48
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés