KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-09-21 11:32
A szőlősgazdák rendelték a szeptemberi nyarat
Keszthely - A legtöbb helyen megkezdődött az idei borszőlő szüretelése. Felemás érzése van a gazdáknak: a szőlő minősége és mennyisége ugyanis erősen terület- és fajtafüggő. Ettől függetlenül azt várják, hogy általánosságban jó termés lesz az idei. Különösen, hogy a késő őszi időjárás - mindeddig - kimondottan a szőlőnek kedvezett.

Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője nem csak a savtartalommal, hanem az átlagosan tizennyolc magyar mustfok feletti cukorszinttel is meg van elégedve. Hozzátette: nagyon vegyes a kép, ha a szőlő minőségét vizsgáljuk, mivel az intézmény cserszegtomaji szőlészetében több jégverés érte ezt a területet.

"Úgy gondolom, ahol egészségesen meg tudták őrizni a szőlőt és ezek a természeti csapások nem érték, ott kiváló minőségű szőlőt szüretelhetnek a termelők. A napsütéses órák száma és a csapadék-ellátottság teljesen jó volt a szőlő számára." - mondta el Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője.

A mennyiséggel egyértelműen gond van. Amellett, hogy ígéretesnek tűnik a termés, a Cserszegi fűszeresből negyven, a Nektárból hatvan százalékkal szedtek kevesebbet, mint tavaly és a préslé mennyisége is csökkent. Úgy tapasztalták: a korábbi évekhez képest a minőség jobbnak tűnik.

Reziben, az egyik pincében a hordó tetején engedi ki az erjedés során keletkező szén-dioxidot a kotyogó. A Czimondor-birtokon is megkezdődött a betakarítás és hamarosan finom borok lesznek a hordókban. A bizakodásra a várható jó minőség ad okot - annak ellenére, hogy a szőlőben nem volt minden rendben. A szőlősgazda azt mutatja, milyen károkat okozott az időjárás a termésben. A tavaszi, az egész országot érintő fagykár jelentős volt ugyan, de a gyümölcs nagy része szerencsére regenerálódni tudott. A jégeső és a gombabetegségek is tizedelték a szőlőt.

"Reziben egy jó közepes termés várható. Elkezdődött a korai szőlőfajták szürete. Irsai, Tramini, különböző Muskotályfajták, Cserszegi fűszeres már bekerültek, ezek jó képet mutatnak. A cukorképződés is megindult és a sav is lekerekedett. Úgy gondolom, jó szüretre lehet számítani." - nyilatkozta Czimondor István, szőlőtermelő.

A Balaton-felvidéki Czimondor-birtokon két hektáron termelik a szőlőt. Már folyamatos a szedés - az időjárástól függően úgy tervezik, hogy jövő hónap közepéig minden termést leszüretelnek. A szeptember eddig kellemes meglepetést hozott, mivel a reggeli hűvösebb időjárás, majd a napközbeni meleg a szőlőnek kedvezett.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszázkilencvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Hévíz - Vadnyúl és tokhal - 13 séf főzött Hévízen 2018-04-17 13:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés