KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-09-15 17:09
A Balaton kapuja
Címkék: MÁV, vasút, állomás, átadás, közlekedés, Balatonszentgyörgy
Balatonszentgyörgy - Átadták a felújított balatonszentgyörgyi vasútállomást. A több mint 120 éves műemléképület aközé az öt dunántúli állomás közé tartozik, mely bekerült a MÁV állomásfejlesztési projektjébe. Az épület korszerűsítése mellett modern utas tájékoztató rendszert is kiépítettek. A somogyi településen 85 százalékos EU forrásból végezték el a több mint 600 millió forintos beruházást. A kivitelezés közel egy éves csúszással ért véget.

Már egy korszerű, megújult épület pénztáránál válthatják meg jegyeiket az utasok Balatonszentgyörgyön. Varga József rendszeresen utazik innét, nagyon várta, hogy elkészüljenek az állomás felújításával: 

„Szerintem a látvány magáért beszél. Szép, meg vagyok vele elégedve maximálisan.” - vélekedik a helyi lakos. 

1895-ben épült a balatonszentgyörgyi vasútállomás. A 2000-es évekre már nagyon rossz állapotba került az épület - ez illetve a közlekedésben betöltött fontos szerepe miatt is döntött úgy a MÁV, hogy bekerül a 10 milliárd forintos összköltségű, országos felújítási programba a somogyi állomás.

„Vasúti közlekedési szempontból, vasútvédelmi szempontból egy nagyon fontos állomása a balatoni térségnek. 2012-ben indult ez az előkészítési munka és a végére ez több mint 600 millió forintos fejlesztéssel tudott megújulni.”- nyilatkozta Pál László, a MÁV általános vezérigazgató-helyettese.

Az állomás épülete műemlékvédelem alatt áll. Ennek megfelelően kellett elvégezni a felújítást a kivitelező ZÁÉV Zrt.-nek. A munkaterületet 2015 márciusában vették át. A tervezettnél 11 hónappal később fejeződött be a munka. Ez alatt vissza kellett bontani az épület szinte minden elemét.

Peresztegi Imre, vezérigazgató, ZÁÉV Építőipari Zrt.: „A tartószerkezetek megerősítésre kerültek, a födémszerkezetek megerősítésre kerültek, új tetőszerkezet került az épületre, új tetőfedéssel, új bádogos munkával, új nyílászárókkal.”

Az utasokat már korszerű tájékoztatórendszer is fogadja. Nem csak a MÁV, hanem buszmenetrend is olvasható a kijelzőkön. Az épület környezete is megújult, 2500 négyzetméternyi út, parkoló és járda korszerűsödött.Az ünnepélyes átadón az állomásfőnök és a település polgármesteri tisztségét is betöltő Farkas László kiemelte, hogy nagy lobbi tevékenységet folytatott a település vezetése a felújításért még 2012-ben. Az épület rossz állapota mellett az egész éves forgalom nagysága is az indokok közt szerepelt.

„Az állomás forgalmi tevékenységébe szinte folyamatosan látható az, hogy mindig valamilyen vonatmozgás van. Hiszen vonatokat indítunk Tapolca felé, helyi vonatokat indítunk Nagykanizsa felé, helyi vonatokat indítunk többségében a nyári forgalomban Budapest felé.” - mondta el az állomásfőnök. 

A Balaton kapuja is a szentgyörgyi állomás – vélekedik a térség országgyűlési képviselője. Az épület bejárásán résztvevő Móring József szerint külön értéke van annak, hogy egy újabb műemlék újult meg.

„Az egész Balaton szempontjából fontos. Mindannyian tudjuk, hogy a balatonszentgyörgyi vasútállomás egy nagyon forgalmas csomópont és az ide érkezők és az innen elindulók most régi környezetben, de 21. századi körülmények között várhatják a szerelvényeket, illetve indulhatnak útjukra.” - vélekedett a térség országgyűlési képviselője. 

A Dunántúlon összesen öt állomás került be a MÁV felújítási programjába. Balatonszentgyörgyön és Pécsett befejezték a munkát. Kaposváron és Keszthelyen csúsznak az átadások, míg Tapolcán a napokban adták át a munkaterületet. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázkilencvenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Hévíz - Vadnyúl és tokhal - 13 séf főzött Hévízen 2018-04-17 13:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés