KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-08-06 12:19
Zsaru-CAR
Címkék: Zsaru-CAR, akció, ellenőrzés, rendőrség, polgárőrség, Horváth István, Kovács István, Csatári Ferenc, Keszthely
Keszthely - Péntek délután kezdődött és egészen vasárnapig tart az a fokozott gépjármű-ellenőrzés, amelyre az ország több pontjáról, Budapestről, Vácról, Kecskemétről és Szegedről érkeztek rendőrök és polgárőrök Keszthelyre. A speciális technikával felszerelt gépjárművek a nagy forgalmú utakat pásztázzák. A cél első sorban a lopott, hamis hatósági jellel vagy lejárt műszakival közlekedő autók kiszűrése. A szabálytalankodók ellen a megyei kapitányság új „szuperautóját” is bevetik.

A Zsaru-CAR országos polgárőr szervezet rendelkezik azzal az infrastruktúrával, amely képes a forgalomban részt vevő járművek rendszám alapján történő azonosítására. A hiánypótló berendezéssel felszerelt autó Kecskemétről érkezett most Keszthelyre, hogy segítse a hétvégi akciót. „Az elhaladó gépjármű rendszámát felismeri, egyrészt egy saját körözési adatbázisban ellenőrzi, ezt a polgárőrök tudják használni. Illetve ha a rendőr a saját kódjával belép a rendszerbe, akkor minden egyes elhaladott autót lekérdez a központi nyilvántartóból, ahonnan nemcsak a körözési információ, hanem a gépjármű összes adata visszaérkezik (szín, típus, gyártmány), forgalomban van-e, műszakija érvényes-e, tulajdonosát körözik-e esetleg.” – sorolta a szoftver tudását Csatári Ferenc, a Sigmoid Kft. fejlesztőmérnöke.

A rendszer teljes körű működéséhez az szükséges, hogy hivatalos személy üljön a számítógép mögött. Ám a szoftver fejlesztői olyan modult is beépítettek, amivel csökkentett adattartalommal ugyan, de a polgárőrség állománya önállóan is használni tudja. „Mi nem rendelkezünk olyan kóddal, amivel a KEKKH rendszeréből le tudjuk kérni az adatokat. Ha rendőr nélkül dolgozunk, akkor parkolókat tudunk ellenőrizni. Van egy olyan polgárőrség részére fenntartott adatbázis, amiből tudjuk, hogy körözött-e a gépjármű vagy sem.” – tette hozzá Kovács István, a Zsaru-CAR Polgárőr Egyesület sződligeti elnöke.

Az idegenforgalmi szezonban rengeteg autó megfordul vagy áthalad Keszthelyen, ez indokolta a mostani akciót. A három nap alatt akár tízezer rendszámellenőrzés is lefuthat a rendszeren, ami lehetővé teszi a felderítés hatékonyságának jelentős növelését. „Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szezon zökkenőmentesen folyjék. A tavalyihoz hasonlítva nem vagyunk rosszabb helyzetben, de a kihívások élesedtek. Tulajdonképpen minden hétvégén olyan komoly idegenforgalmi mozgást tapasztaltunk, amely indokolja azt, hogy minden lehetséges eszközt, erőt összevonva a területünkön mozogjunk és ellenőrizzünk.” – hangsúlyozta dr. Horváth István r. ezredes, a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője.

Az első órában már fenn is akadt egy autós, akinek járművén öt napja lejárt a műszaki vizsga. A hatóság célja a mostani fokozott ellenőrzéssel, hogy a forgalom lehető legkisebb zavarása mellett minél nagyobb számban derítse fel a szabálytalanságokat.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázharminckilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Keszthely - Genetikai kutatások a Georgikonon 2018-01-12 15:54
Balatongyörök - Könyvolvasó maraton 2018-01-12 15:48
Keszthely - Megkezdődött a Keszthelyi Televízió archívumának digitalizálása 2018-01-12 15:37
Keszthely - Parkolás: január a türelmi hónap 2018-01-12 11:39
Keszthely - Fenyősors 2018-01-12 11:27
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés