KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-07-22 14:11
Fő a biztonság
Címkék: gyerekülés, NKH, biztonság, baleset
Keszthely - Elenyésző a nem biztonságos gyerekülések száma, derült ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság országos ellenőrzéséből. A július elején tartott vizsgálaton 210 kereskedőhöz jutottak el a szakemberek, ahol leginkább kisebb szabálytalanságokat tapasztaltak. A statisztikák szerint nyáron történik a legtöbb, gyermekeket is érintő baleset, ezért került sor most az ellenőrzésre.

A gyermekek biztonsága mindig a szülők számára a legfontosabb. A statisztikák szerint nyáron történik a legtöbb, gyermekeket is érintő baleset, de a biztonsági öv és a gyermek súlyának megfelelő gyermekülés használata 50-70%-kal csökkenthetik a halálos sérülések kockázatát, áll az NKH honlapján. A biztonságos gyermekülésnél fontos hogy mindig a gyerek súlyának megfelelően válasszák ki azt a szülők, de e mellet vannak más szempontok is.                                             

„Egyértelműen, hogy kényelmes legyen, és biztonságos. A biztonságot talán nem kell túlmagyarázni, a kényelem pedig abból a szempontból, hogy, ha hosszabb útra megyünk, akkor a gyerekek tudnak benne aludni, és mégis biztonságban vannak.” - mondjs egy szülő, Sági András.

A biztonság játszotta a főszerepet a Nemzeti Közlekedési Hatóság július elején tartott ellenőrzésén, ahol a forgalomban lévő gyereküléseket vizsgálták. A boltok, a kereskedők és a forgalmazók számíthattak a szakemberek megjelenésére, akik a gyártási év és a hatályos jóváhagyási szám mellett a jótállási jegy és a magyar nyelvű leírás meglétét is ellenőrizték. A boltosok felhívják a szülők figyelmét arra is, hogy a régi, használt ülések már nem biztos, hogy teljesítik a szigorú követelményeket.   

„Az új ülést vegyék meg, még a nagyszülőknek is azt ajánlom, mert vannak olcsó kategóriásak, ami biztonságos, de a régiek nem biztos, hogy biztonságosak. Ki tudja, hogy honnan származnak, volt-e balesete, ezt senki nem fogja tudni.” - emelte ki egy keszthelyi üzlet vezetője, Németh Csaba.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai a megyei kormányhivatalokkal együttműködve összesen 210 különböző elárusító helyen ellenőriztek. Elenyésző mennyiségben találtak olyan üléseket, amelyek nem feleltek meg a követelményeknek, ezeknek a forgalmazását azonnal megtiltották. Voltak kisebb szabálytalanságok, mint a használati vagy a beszerelési útmutató hiánya, de összességében elmondható, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható gyerekülések megfelelnek a szigorú biztonsági feltételeknek.                  

„Minden gyermekülésen rajta kell, hogy legyen ez a címke, ami bizonyítja, hogy megfelelő jóváhagyási szám szerint hagyták jóvá. 44-es számú előírás szerint kell, hogy jóváhagyott legyen egy ülés, annak is a 03-as, 04-es verziója, ezeket a 03-as, 04-es számokat kerestük a gyermeküléseken, illetve a 129. számú előírás szerint jóváhagyott gyermeküléseket, ezeknél a 129-es számot kerestük. Amelyik ülésen ez rajta volt, az megfelelt az előírásoknak, amelyiken pedig nem, az már nem teljesíti ezeket a legszigorúbb követelményeket, így ezeknek a forgalmazása tilos.” - tájékoztatott Kovács Tamás, az NKH Jármű Főosztályának vezetője.

A nagyobb gyerekek már önállóan be tudnak szállni az autóba, és bekötik magukat a gyermekülésbe, de ilyenkor is fontos, hogy minden esetben ellenőrizzük az ülés megfelelő rögzítését, és a biztonsági öv helyes becsatolását is.                       

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázkilencvenkettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés