KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-07-20 09:33
Borkiválóságok a Balaton körül
Címkék: borkiválóság, minősítés, borász, szőlő
Keszthely - A Balaton Borrégió Borkiválóságainak adták át az elismeréseket ma Keszthelyen. Három évvel ezelőtt indult el a Nemzeti Borkiválóság Program. A Földművelésügyi Minisztérium célkitűzése a magyar bor egységes arculatának megteremtése volt. A minősített borok egy könyvben kaptak helyet.

 Pátria nevű borával érdemelte ki a borkiválóság címet a Bezerics Borház. A keszthelyi pincészetnél nagyon büszkék, hiszen a BorkiválóságProgram  elindulása óta mindhárom évben elnyerték ezt a címet valamely nedűjükkel. A Bakonyi Károly által Cserszegtomajon nemesített Pátriát  csak kevesen termesztik.

„Országos szinten öt-hat hektárról beszélünk, ebből két hektár a mienk." - mondja Bezericsné Németh Andrea. Hozzátette: próbáljuk ezt a fajtát egy kicsit népszerűsíteni, hogy minél többen ismerjék meg. Nem csak szűkebb pátriánkban, hanem az egész Magyarország területén.

A Balaton-felvidéki, Badacsonyi, Somlói és Zalai borvidéken összesen 47 tétel érdemelte ki a Borkiválóság minősítést. Országos szinten 722 tétellel neveztek a borászok, ebből 290 került be a fehér- és rozéborok könyvébe. A program ötletgazdája, Kiss Eliza miniszteri biztos elmondta, hogy ez a kötet egységes arculattal segít hirdetni bel- és külföldön a magyar borokat.  

„Számomra külön öröm, hogy két nagy borverseny van még ezen kívül, ott fele ennyi minta volt. Látszik, hogy bíznak bennünk és nagyon kedvelik ezt a fajta versenyt, megmérettetést és lehetőséget. Nagyon sok visszajelzés van, most is például az egyik borász épen ezen az eseményen jelezte, hogy a külföldi kiállításra kivitt borát egy külföldi kereskedő megkóstolta és rendelt tőle – valahol ez lenne az eredmény, hogy ennek révén tudják eladni a boraikat, minél nagyobb palackszámban.” - nyilatkozta a kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos.

A Balaton Szanházban rendezett átadó ünnepségen a balatoni borászokat és vendéglátósokat tömörítő Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence kiemelte a régiós szemlélet fontosságát. Véleménye szerint a Balatonnak önálló identitással kell rendelkeznie. Hozzátette: cél, hogy az itteni helyi termékek és szolgáltatások valódi tartalommal  kerüljenek a vendég tányérjára és poharába.     

„Rengeteg magas minőségű, izgalmas helyi termékünk van, a környezetei adottságokat talán megemlíteni is felesleges, hogy mennyire fantasztikusak. Tehát mi mindenképpen ebbe gondolkodunk, az egész Balatoni Kör létrejöttének ez volt az alapja, hogy egy régiós szemléletet honosítsunk meg és most nagy örömmel halljuk a kormányzati kommunikációban is, hogy ez a régiós gondolkodás köszön vissza, külön kiemelve a Balatont.”  - hangsúlyozta Laposa. 

A 2016-os évi Fehér- és Rozé Borkiválóságok oklevélátadó sorában Eger után Keszthely volt a második állomás. Ezt követően Villány, Kecskemét, Tolcsva, Budafok, Balatonfüred településeken adják át a minősítéseket érintve így hazánk összes borvidékét és borrégióját.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszáznegyvenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés