KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-07-15 16:18
Jó borok és fergeteges hangulat
Címkék: borfesztivál, nyár, Gyenesdiás, Balaton, koncertek
Gyenesdiás - Elkezdődött a Balaton-part talán legjobban várt eseménysorozata, a bornapok. Az első állomás idén is Gyenesdiás, ahol helyi és környékbeli borokat kóstolhatnak az érdeklődők, de színes programok is várják a vendégeket. A megnyitón részt vett a Da Bibere Zalai Borlovagrend, a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend is.

16. alkalommal gyűltek össze a borászok és a borkedvelők Gyenesdiáson, hogy a nagy múltra visszatekintő diási rizlinget ünnepeljék. A négy napos borfesztiválon a szervezők igyekeznek változatos programokat kínálni, így a népzene, a könnyűzene, de a rock&roll kedvelői is megtalálhatják a számításukat. Természetesen a borkóstolás sem maradhat el, számos helyi és környékbeli borász kínálja a hegy levét.

„Nagyon jól érezzük magunkat, most vagyunk itt mi először, ti már többször voltatok. Nagyon jó, most is azért jöttünk ki, mert nagyon tetszik ez a vidék nekünk, Ajkáról jöttünk.” - mesélte egy látogató, Pintér Attila.

„Én nagyon szeretem a száraz, vagyis a félédes borokat inkább, és a Traminit, ezeket a féléket szeretem inkább, ami egy kicsit azért fogasabb.” - mondta László Mária, aki szintén a fesztiválra érkezett.

A borünnep megnyitóján Gál Lajos, a község polgármestere köszöntötte a jelen lévőket, majd Manninger Jenő, miniszteri biztos nyitotta meg a rendezvényt.

„Ez a bornap segítséget ad ezeknek a településeknek, akik nagyon sokat fejlesztettek az elmúlt években. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban a balatoni strandok közül az első sorban, az elsők között volt szinte mindegyik településről egy strand a környéken itt a zalai Balaton-partról.” - méltatta a települést Manninger Jenő.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a bor turisztikai értékét méltatta, majd Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere a bor szépségéről, és az idén várható termésről beszélt. A település önkormányzata megválasztotta Gyenesdiás Borát is, a megtisztelő címet Szakonyi József 2015-ös Diási Olaszrizlingje nyerte.

„Itt ezen az egész borversenyen úgy voltam vele, belecsöppentem, mint Pilátus a credo-ba, tudniillik az önkormányzat azt mondta, hogy diásiak, hozzátok a bort, és megnézzük, hogy mégis melyik az, amelyik leginkább a diási jellegzetességet igazán tartalmazza. Rá négy napra hívott a polgármester úr, és azt mondta, hogy két ponttal legyőztem a többit. Mondtam, hogy én nem akartam versenyezni, hanem én igazán azt szerettem volna mondani, hogy Diáson jó bor terem.” - tájékoztatott a győztes.

A megnyitó végén Gál Lajos polgármester méltatta a gyenesdiási dűlők múltját. Az elmúlt időszakban sok helytörténeti kutatást folytattak a településen, ezekből kiderült, hogy a diási borokat mindig a kitűnő minőség jellemezte. Márai Sándor is megemlékezett a helyi borokról, éppen ezért döntöttek úgy a település vezetői, hogy a jövőben a jeles magyar író nevét fogja viselni az egyik domboldal.

„Már foglalkoztunk ezzel a dologgal, elég komoly a helytörténeti kutatás a településen, és ha már tényleg Márai is foglalkozott ezen területekkel, akkor bizony nekünk kötelességünk, és kötelezettségünk van, hogy majd ezeket a dűlőket valamilyen szinten elnevezzük. Én úgy érzem, hogy a 21. század pontosan erről szól, hogy minél inkább a minőség fémjelezte irodalmi visszahivatkozásokat is közkinccsé tegyük, és, ha már Márai ezzel foglalkozott, akkor nekünk ez a dolgunk.” - emelte ki a település vezetője.

Csütörtökön a helyi és környékbeli dalárdák és néptánccsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt, pénteken pedig a Beatrice fokozza a hangulatot. Szombaton a MagyarVista Social Klub könnyűzenei koncertjéé a főszerep, vasárnap pedig operettslágerek mellett kóstolhatják a borokat a résztvevők.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszáznégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés