KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-07-15 14:17
Fokozott figyelem a vizeknél
Címkék: strand, ellenőrzés, ÁNTSZ, fürdő, medence
Keszthely - Még mindig kiváló, illetve jó a vízminősége Zala megyében a balatoni strandoknak. Az ÁNTSZ már 23 alkalommal vett vízmintákat a járási strandokon. E mellett széleskörű ellenőrzéseket hajtanak végre. A természetes vizek mellett a medencék vizsgálata is fontos feladat. A Keszthelyi és Zalaszentgróti Járásban mintegy 250 medencét működtetnek.

Nem csak a fürdőterületet jelző bójákat, hanem például a különböző figyelmeztető táblákat is ellenőrzi a strandokon az ÁNTSZ. A Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a nyár folyamán elsősorban a fürdőhelyekre koncentrál. Ellenőrzik többek közt az általános higiéniás állapotot, öltözőket, mellékhelységeket, mindent ami a közegészségüggyel összefügg.

„Elsődlegesen nézzük a víz tisztaságát, a fürdőhelynek a tisztaságát, takarítottságát, a zöldfelületeknek a nyírását, a mellékhelységek, zuhanyzók, vécék, kézmosóknak a tisztaságát, a hulladékelszállítást, nézzük azt, hogy nem hoznak be állatot a fürdőhelyre, nézzük azt, hogy esetlegesen horgászok, nem jönnek be a strandra, ez szezonidőszak alatt tilos.” - sorolja Murár Erika, közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző.

AZ ÁNTSZ már a szezon előtt ellenőrizte strandokat, azóta pedig szurokpróbaszerűen jelennek meg egy-egy helyen. Tapasztalataik szerint nagyon kedvező a helyzet az illetékességi területükön működő fürdőhelyeken. A három keszthelyi strandon kiemelt figyelmet fordítanak a tisztaságra. Csendes Antal strandvezetője elmondta: „Rengeteg látogatónk van, így úgymond folyamatosan járőröznek a takarítónők és ellenőrzik az illemhelyek állapotát, szükség szerint felmosnak, utántöltik a vécépapírt, vagy folyékony szappant, amennyiben igény van rá.” 

A vízminőség terén is pozitívak a tapasztalatok. A járásban található kilenc balatoni strandon eddig 23 mintavétel volt, mindegyik alkalommal jó, vagy kiváló vízminőséget állapítottak meg a szakemberek. De nem csak a természetes vizeket, hanem a medencéket is ellenőrzik. A Keszthelyi és Zalaszentgróti Járásban 100 vállalkozás működtet körülbelül 250 medencét. Ezeknél is kell a folyamatos kontrol.

„Ez nem csak a nagymedencékre vonatkozik, hanem a kisebb apartmanoknál is, ahol a vendégek részére biztosítják a medencét ott is kell üzemeltetési szabályzat, ott is kell úszómesternek lennie. Itt a bejelentési fegyelmet próbáljuk – tehát hogy mindenről nyilvántartásunk legyen – fokozni. Ebben minden évben fel szoktuk hívni az önkormányzatok, jegyzők figyelmét, hogy ahol tudomásuk van ilyen medencékről, ilyen közfürdőkről, akkor azt jelentsék, mert akkor megpróbáljuk ezt leellenőrizni, hogy minden rendben legyen.”  - mondja Dr. Divinyi Tamás. A járási tiszti főorvos hozzátette, hogy már az ún. legionella baktérium jelenlétét is vizsgálják. Ezt egy februártól érvényes rendelet írja elő. Ez a baktérium súlyos tüdőbetegséget tud okozni, főleg ott ahol vízpermet képződik. Az ÁNTSZ nem találkozott még a járásban ilyennel és a Balaton algásodásával sem.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszázhúszonkettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés