KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-06-10 15:53
Tündérrózsa tanösvény a csatorna mentén
Címkék: tanösvény, Hévízi-csatorna, természetvédelem, tavirózsa
Hévíz - Virágba borult a Hévízi-csatorna vize, ilyenkor virágzik ugyanis, vörös és ibolyalila társaival együtt a fehér tündérrózsa. Ennek kisvirágú változatát szeretné megóvni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület, akik egy pályázatnak köszönhetően kiirtották a tavirózsát veszélyeztető növényzetet, és tanösvényt is létesítettek.

„Van egy úgynevezett virágóra is olyan vonatkozásban, hogy a vörös virágú nílusi tündérrózsa éjszaka virágzik, és másnap reggelre becsukja a szirmait, ezért látnak viszonylag kevés virágzó példányt a fürdőzők. A másik, a nílusi fehér tündérrózsa, az pedig szintén éjszaka virágzik, de abból még most is látunk virágzó példányt, mert déltájban csukja be a szirmait. És a kisvirágú fehér tündérrózsa pedig a ragyogó napsütést kedveli.” - mesélte a Hévízi-csatorna titkait Dr. Szabó István, nyugalmazott egyetemi tanár.

A kisvirágú fehér tündérrózsát szeretné megmenteni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A Hévízi-csatorna különleges tavirózsája a tóból már teljesen kiveszett, és jelenlegi élőhelyén is veszélyben van a mederkotrás és az agresszív hínárfajok elszaporodása miatt. A kisvirágú fehér tündérrózsa védett növény, eszmei értéke 5000 forint példányonként.

"Ez a fehér tündérrózsának, vagy fehér tavirózsának a kisvirágú alfaja. A kialakulásának az a magyarázata, hogy feltételezik a szakemberek, hogy, hogy ez a termál tó állandó meleg környezeti hatására alakult ki kisvirágú, meddő változat.” - magyarázta a szakértő.

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület most egy pályázatnak köszönhetően tanösvényt létesített a csatorna mellett, és megkezdte a lefolyó kitisztítását is. A projektnek köszönhetően a túraút mellett tájékoztató táblákat helyeztek ki, amelyekből a lápvilág kialakulásáról, őkológiai és gazdasági jelentőségéről kaphatunk információkat. A Keszthely területét is érintő, körülbelül 2 és fél kilométeres tanösvény mentén új padokat is kihelyeztek, ahonnan jól megfigyelhető a csatorna élővilága.

„Mi azt vállaltuk a pályázatban, hogy egyrészt egyedszámlálást végzünk, figyelemmel kísérjük a növény szaporodását vagy a darabszám csökkenését, írtjuk a mellette lévő agresszív növényzetet, ami meg is történt. Elég izgalmas volt, csónakról, illetve gumiruhába öltözve tudtuk ezt megkísérelni. Jelen leszünk a kotrásoknál, az évente szükséges kotrásoknál, hogy, ha a kotrógép kiszakítaná ezt a védett növényt, akkor azt vissza tudjuk ültetni.” - mondta Forstner Anna, a Keszthelyi Természetvédő Egyesület vezetője.

A tanösvény gyalogosan kényelmesen bejárható, de a nehezített terepet kedvelők kerékpárral is nekivághatnak. A túraút és környéke természetvédelmi terület, autóval behajtani szigorúan tilos. A tanösvényt Keszthely felől a Gyöngyös-patak töltésétől, Hévíz felől pedig tó déli zsilip-és gátrendszerétől érhetjük el.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszázhatvannyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés