KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-06-10 15:53
Tündérrózsa tanösvény a csatorna mentén
Címkék: tanösvény, Hévízi-csatorna, természetvédelem, tavirózsa
Hévíz - Virágba borult a Hévízi-csatorna vize, ilyenkor virágzik ugyanis, vörös és ibolyalila társaival együtt a fehér tündérrózsa. Ennek kisvirágú változatát szeretné megóvni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület, akik egy pályázatnak köszönhetően kiirtották a tavirózsát veszélyeztető növényzetet, és tanösvényt is létesítettek.

„Van egy úgynevezett virágóra is olyan vonatkozásban, hogy a vörös virágú nílusi tündérrózsa éjszaka virágzik, és másnap reggelre becsukja a szirmait, ezért látnak viszonylag kevés virágzó példányt a fürdőzők. A másik, a nílusi fehér tündérrózsa, az pedig szintén éjszaka virágzik, de abból még most is látunk virágzó példányt, mert déltájban csukja be a szirmait. És a kisvirágú fehér tündérrózsa pedig a ragyogó napsütést kedveli.” - mesélte a Hévízi-csatorna titkait Dr. Szabó István, nyugalmazott egyetemi tanár.

A kisvirágú fehér tündérrózsát szeretné megmenteni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A Hévízi-csatorna különleges tavirózsája a tóból már teljesen kiveszett, és jelenlegi élőhelyén is veszélyben van a mederkotrás és az agresszív hínárfajok elszaporodása miatt. A kisvirágú fehér tündérrózsa védett növény, eszmei értéke 5000 forint példányonként.

"Ez a fehér tündérrózsának, vagy fehér tavirózsának a kisvirágú alfaja. A kialakulásának az a magyarázata, hogy feltételezik a szakemberek, hogy, hogy ez a termál tó állandó meleg környezeti hatására alakult ki kisvirágú, meddő változat.” - magyarázta a szakértő.

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület most egy pályázatnak köszönhetően tanösvényt létesített a csatorna mellett, és megkezdte a lefolyó kitisztítását is. A projektnek köszönhetően a túraút mellett tájékoztató táblákat helyeztek ki, amelyekből a lápvilág kialakulásáról, őkológiai és gazdasági jelentőségéről kaphatunk információkat. A Keszthely területét is érintő, körülbelül 2 és fél kilométeres tanösvény mentén új padokat is kihelyeztek, ahonnan jól megfigyelhető a csatorna élővilága.

„Mi azt vállaltuk a pályázatban, hogy egyrészt egyedszámlálást végzünk, figyelemmel kísérjük a növény szaporodását vagy a darabszám csökkenését, írtjuk a mellette lévő agresszív növényzetet, ami meg is történt. Elég izgalmas volt, csónakról, illetve gumiruhába öltözve tudtuk ezt megkísérelni. Jelen leszünk a kotrásoknál, az évente szükséges kotrásoknál, hogy, ha a kotrógép kiszakítaná ezt a védett növényt, akkor azt vissza tudjuk ültetni.” - mondta Forstner Anna, a Keszthelyi Természetvédő Egyesület vezetője.

A tanösvény gyalogosan kényelmesen bejárható, de a nehezített terepet kedvelők kerékpárral is nekivághatnak. A túraút és környéke természetvédelmi terület, autóval behajtani szigorúan tilos. A tanösvényt Keszthely felől a Gyöngyös-patak töltésétől, Hévíz felől pedig tó déli zsilip-és gátrendszerétől érhetjük el.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázharminckettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - A csordások egykori házában éltetik a hagyományokat 2017-04-25 16:03
Keszthely - Önkéntesek a tiszta városért 2017-04-25 15:47
Cserszegtomaj - Nagyközség lett Cserszegtomaj 2017-04-25 15:45
Keszthely - Berkes József versbe foglalt gondolatai 2017-04-25 10:22
Keszthely - Versenyélmény mindenkinek 2017-04-24 14:24
Keszthely - Megalakult a keszthelyi Települési Önkéntes Mentőcsoport 2017-04-24 14:16
Keszthely - Az asztalostól a szakácsig 2017-04-24 14:07
Keszthely - A zöldterület a jövő kulcsa 2017-04-21 16:47
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés