KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-03-11 16:12
Példakép a diákok előtt
Címkék: Asbóth, szobor, Turi Török Tibor, iskola, tábornok
Keszthely - Szobrot állítottak Asbóth Sándorról a nevét viselő szakképző iskola udvarában. Az alkotást ingyen ajánlotta fel a keszthelyi intézménynek Turi Török Tibor, akinek köszönhetően számos neves személyiség képmása található a városban és a környéken. Az Asbóth Sándor Szakképző Iskolában az intézmény március 15-ei ünnepségét követően az Asbóth-napok zárásaként avatták fel a szobrot.

Az alkotó Turi Török Tibor, a szakképző iskola igazgatója, Csótár András és a szakképzési centrum vezetője leleplezte le a mellszobrot. A kültéri kerámiából megformázott Asbóth Sándor alakját az iskola igazgatójának felkérésére, ingyen készítette el a keszthelyi szépmíves. Török Tibornak több oka is volt, hogy megformálja az iskola névadó mérnök-katonáját: „A tábornok nagysága, a felkérésnek a mibenléte és valamiféle művészi elhivatottság vitt erre. Kihívásnak vettem és azt hiszem, hogy olyan ötösalára sikerült elkészítenem. Még annyit erről, hogy az ember idősödik, érzi mint a szülőknek, az öregszülőknek csak tartozunk, hát úgy a hazának is csak tartozunk. Úgy a szülők, az édesapa, édesanya felé, a hazának csak adni szabad és hát kérni nem. Ennek a jegyében készült.”  - magyarázta az alkotó. 

Csótár András idézte fel a keszthelyi születésű Asbóth Sándor életútját, mely a mérnöki tanulmányok végeztével, a 48-os forradalom és szabadságharc után vezetett az Amerikai Egyesült Államokba. Az ottani polgárháborúban tábornoki rangig jutó Asbóth nevéhez később olyan mérnöki munkák fűződnek, mint a New York-i Central Park tervezése. Asbóth Sándor az Amerikai Egyesült Államok argentínai és uruguayi nagyköveteként hunyt el 1868-ban. Beszédében az iskolaigazgató elmondta, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódva, az Asbóth-napok zárásaként leleplezett szobor példát mutat a diákoknak.

„Neveljük a tanítványainkat a szépre, a jóra, az értékre és a magyarságtudatra és ezt Asbóth Sándor személye megtestesíti és egy olyan méltó példakép mindnyájunknak,a mit mi büszkén hordozunk és azt gondolom, hogy minden diákunknak eddig is igyekeztünk átadni és ez után is át fogjuk adni ezt a szellemiséget. Ehhez nekünk nagyon sokat segít, hogy a szobra ezentúl itt áll az udvaron.” - nyilatkozta az iskolaigazgató. 

A szoboravatáson az iskola diákjai adtak műsort. A néptánc mellett zenével és verssel üdvözölték a műalkotást és Asbóth Sándort, akinek nevét 2001 júliusa óta viseli az intézmény.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázhetvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés