KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-02-02 16:44
Lápi túra a Vizes Élőhelyek Világnapján
Címkék: vizes élőhely, világnap, láp, mocsár, túra, természet
Hévíz - Február 2. a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Ezen a napon számos program és esemény hívja fel a figyelmet a természeti értékekre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy múltidéző túrát szervezett ez alkalomból.

A hévízi római romkerttől indultak el a természetjárók a hévízi láp irányába. A  cserszegtomaji Dobogó-dombhoz tartó túra nem hosszú, a 4,5 kilométeres távot mindössze két óra alatt lehet teljesíteni. A terep viszont néhol nehézkes és természetesen vizes. Az ingyenes túrára szívesen jöttek el a természetbarátok.

„Én nagyon szeretek túrázni egyébként is, nagyon szeretek kinn lenni a szabad levegőn, nagyon szeretem a természetet és minden kezdeményezést szívesen fogadok, ha van szabadidőm." - mondta el a hévízi Monzinger Jánosné, aki általában családjával járja a természetet, de egyedül is örömmel vett részt ezen a túrán. 

A láp szerves egységet képez a közelében fekvő Hévízi tóval. A klímaváltozás és a Festeticsek óta többször kiépített csatornázás miatt sajnos ezt a területet is fenyegeti a kiszáradás. Most elegendő mennyiségű a víz, de egész évben ilyennek kéne lenni, mondja Csiszár Viktor. A nemzeti park természetvédelmi őre szerint a terület megőrzéséhez szükséges a szakértő gondozás, kaszálás: „Ezeknek a gyepeknek így kéne kinézniük, ami mögöttünk van, ahol átkeltünk. Egy-két facsoport lehetne, egy-két bokorcsoport lehetne. Ugye nagyrészt amit láttunk – kökény, galagonya van, ami ugye jó szúrós volt. Ezeknek meg van a természetvédelmi szerepe, mert mindegyiken mindenféle rovarfajok, főleg lepkefajok élnek. Tehát fontosak, de nem szabadna, hogy az egész terület elkökényesedjen.”

A túra érdekes és változatos. A csatornákon átívelő útvonal izgalmassá teszi a hévízi lápot. A bizonytalannak tűnő hidat idősek és fiatalok is könnyen átszelték. A tervek szerint a jövőben tanösvényt is szeretnének itt kialakítani. 

A vizes élőhelyek világnapja jó alkalom arra, hogy minden ide tartozó természeti érték megőrzésére felhívják a figyelmet. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán. A közel 15 ezer hektáros Kis-Balaton területe mellett a Balaton, a Hortobágy, a Fertő tó és például Gemenc is szerepel a listán.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázötvenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés