KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-01-27 17:08
Családi vitorlázás a jéghegyek között
Címkék: Balaton család, vitorlás, északnyugati átjáró, jéghegy, jegesmedve
Keszthely - Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vizeit összekötő északnyugati átjárót 110 éve szelték át először. Tavaly nyáron egy magyar családnak sikerült a nagy vállalkozás. Balaton Zoltán és családja két hónapos kaland során, 4000 kilométert megtéve teljesítette a nagy vállalkozást. Élményeikről a Balaton Színházban, a Világjáró Klub keretében tartottak beszámolót.

A 4000 kilométeres vitorlás kalandban Balaton Zoltán, felesége Orsolya és gyerekeik, a 19 éves Csenge és a 6 éves Kristóf vettek részt. A család négy éve vásárolta meg vitorlását Dél-Angliában. Azóta minden szezonban az Északi-sarkkör feletti vizeken gyakoroltak és ismerték ki az itteni hajózás tudományát.

„A 2015-ös évben, amikor még úgy csak ott a grönlandi partok mentén mentük, akkor láttuk, hogy ott, ahol az előző években meg se kíséreltünk átmenni ott már - hát nem mondom, hogy gond nélkül - de ott már azért figyelmesen, óvatosan, három emberes módszerrel szépen átmentünk. Barátunk, aki velünk volt akkor és mondtuk neki, hogy majd meglátod, most jön majd a jég. Amikor először odaértünk, akkor egyszerűen azt mondta, hogy Balatonok, ti bolondok vagytok.” - idézte fel nevetve a családfő. 

Elsőként Roald Amundsen hajózott át a kanadai sarki vizeken 1906-ban. Azóta mindössze 123 hajó kelt át az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vizeit összekötő átjárón. A Balaton család sok érdekes településnél kötött ki. Útjukat bálnák, rozmárok és sarki rókák látványa kísérte. A hat éves Kristóf legkedvesebb élménye is egy állathoz kötődik. Éppen a születésnapján fújták a hajón a lufikat, amikor egy jegesmedve bukkant fel, a család legkisebb tagjának nagy örömére. 

A születésnapos Kristóf és a "családdal ünneplő" jegesmedvék

Az élményeikről a Világjáró Klub közönségének tartottak beszámolót. A család két hónapot töltött együtt, javarészt a fedélzeten összezárva. Míg a családfő és felnőtt lányának a feladata volt a navigálás és vitorlázás, addig az édesanya reszortja volt a logisztika.

„Mi az utazás elején betáraztuk a hajót. Igyekeztünk a két hónapra, sőt, a három hónapra való élelmiszert betárazni a hajóba. Szerencsére a grönlandi partok mentén haladtunk, viszonylag hosszabban és például a csokoládé készlet az erősen megcsappant az út elején. Nyilván ez átgondolást igényel és sok varázslatot, hogy változatos legyen az étel, ami a legjobban hiányzik az a kenyér talán és a friss gyümölcsök, azokról így le kell mondani.” - mondta el Balaton Orsolya.

A Világjáró Klub az elkövetkező hónapokban is érdekes programokat kínál. Februárban filmvetítéssel egybekötött előadáson ismerhető meg a Vad Kunság, márciusban Örményország és Nyugat-Grúzia csodái tárulnak a nézők elé, áprilisban pedig magyar, női világutazókat ismerhet meg a Balaton Színház közönsége.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázkilencvenkettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Beindultak a pálinkafőzők 2017-09-22 15:05
Keszthely - Versengtek a campusok 2017-09-21 16:27
Keszthely - Változások a hulladékszállítás rendszerében 2017-09-21 14:31
Keszthely - Új szennyvízvezeték a Zámorban 2017-09-21 14:29
Keszthely - Különleges filmtekercseket mentettek meg az utókornak 2017-09-20 16:40
Keszthely - Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek 2017-09-19 16:18
Gyenesdiás - Burgonya minden mennyiségben 2017-09-19 16:13
Keszthely - Változatos programok a 15. Táncpanorámán 2017-09-18 16:24
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés