KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2016-01-27 17:08
Családi vitorlázás a jéghegyek között
Címkék: Balaton család, vitorlás, északnyugati átjáró, jéghegy, jegesmedve
Keszthely - Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vizeit összekötő északnyugati átjárót 110 éve szelték át először. Tavaly nyáron egy magyar családnak sikerült a nagy vállalkozás. Balaton Zoltán és családja két hónapos kaland során, 4000 kilométert megtéve teljesítette a nagy vállalkozást. Élményeikről a Balaton Színházban, a Világjáró Klub keretében tartottak beszámolót.

A 4000 kilométeres vitorlás kalandban Balaton Zoltán, felesége Orsolya és gyerekeik, a 19 éves Csenge és a 6 éves Kristóf vettek részt. A család négy éve vásárolta meg vitorlását Dél-Angliában. Azóta minden szezonban az Északi-sarkkör feletti vizeken gyakoroltak és ismerték ki az itteni hajózás tudományát.

„A 2015-ös évben, amikor még úgy csak ott a grönlandi partok mentén mentük, akkor láttuk, hogy ott, ahol az előző években meg se kíséreltünk átmenni ott már - hát nem mondom, hogy gond nélkül - de ott már azért figyelmesen, óvatosan, három emberes módszerrel szépen átmentünk. Barátunk, aki velünk volt akkor és mondtuk neki, hogy majd meglátod, most jön majd a jég. Amikor először odaértünk, akkor egyszerűen azt mondta, hogy Balatonok, ti bolondok vagytok.” - idézte fel nevetve a családfő. 

Elsőként Roald Amundsen hajózott át a kanadai sarki vizeken 1906-ban. Azóta mindössze 123 hajó kelt át az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vizeit összekötő átjárón. A Balaton család sok érdekes településnél kötött ki. Útjukat bálnák, rozmárok és sarki rókák látványa kísérte. A hat éves Kristóf legkedvesebb élménye is egy állathoz kötődik. Éppen a születésnapján fújták a hajón a lufikat, amikor egy jegesmedve bukkant fel, a család legkisebb tagjának nagy örömére. 

A születésnapos Kristóf és a "családdal ünneplő" jegesmedvék

Az élményeikről a Világjáró Klub közönségének tartottak beszámolót. A család két hónapot töltött együtt, javarészt a fedélzeten összezárva. Míg a családfő és felnőtt lányának a feladata volt a navigálás és vitorlázás, addig az édesanya reszortja volt a logisztika.

„Mi az utazás elején betáraztuk a hajót. Igyekeztünk a két hónapra, sőt, a három hónapra való élelmiszert betárazni a hajóba. Szerencsére a grönlandi partok mentén haladtunk, viszonylag hosszabban és például a csokoládé készlet az erősen megcsappant az út elején. Nyilván ez átgondolást igényel és sok varázslatot, hogy változatos legyen az étel, ami a legjobban hiányzik az a kenyér talán és a friss gyümölcsök, azokról így le kell mondani.” - mondta el Balaton Orsolya.

A Világjáró Klub az elkövetkező hónapokban is érdekes programokat kínál. Februárban filmvetítéssel egybekötött előadáson ismerhető meg a Vad Kunság, márciusban Örményország és Nyugat-Grúzia csodái tárulnak a nézők elé, áprilisban pedig magyar, női világutazókat ismerhet meg a Balaton Színház közönsége.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázhetvennégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés