KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2015-11-09 10:52
Színvonalromlás nélkül...
Címkék: Cserszegtomaj, színvonal, kultúra, rendezvények, kúria, fejlesztés
Cserszegtomaj - Annak érdekében, hogy minden kötelező feladatot rugalmasan tudjanak ellátni, s a szociális terület és a fejlesztések se szenvedjenek kárt, a saját bevételek átalakítását, erősítését tervezi a cserszegtomaji önkormányzat. Van ebben persze egy kis kényszer is, hiszen nemrég derült ki, hogy a mintegy tíz esztendővel ezelőtt datált helyi adórendelet nem felel meg az Alkotmánybíróság és a Kúria határozatában foglaltaknak. Vagyis sürgősen változtatásra szorul.
Színvonalromlás nélkül...

-A külföldi és a nem cserszegtomaji bejelentett lakcímmel rendelkező ingatlantulajdonosok adóztak elsősorban, a helyi állandó lakosok nagy része pedig jelentős  kedvezményt, illetve adómentességet kapott a telek, illetve építményadó tekintetében. A törvényességi felügyeletellátó szerv felhívta figyelmünket, hogy nem lehet különbséget tenni ebben a meglévő formában az adózók között. November végéig kaptunk határidőt, hogy módosítsuk, átdolgozzuk az adórendeletünket. Most ezen dolgozunk, minden létező dolgot figyelembe véve – idézte a kezdeteket dr. Milus Lajos jegyző.- Cserszegtomaj kondíciói stabilak, a település él, lélegzik, ugyanakkor azt az összeget, ami ezen intézkedéssel kiesik a költségvetésünkből, pótolnunk kell. Nem titok, évi hatvanmillió forintról van szó, ami igen jelentős összeg településünk életében – vette át a szót Bartha Gábor polgármester, aki megjegyezte: a hétszázmilliós büdzséjükből háromszázmillió forint az állami támogatás, a többi a saját bevétel. Míg előbbiek csökkentek, az elvégzendő feladatok nőttek. Ahhoz, hogy a színvonalat tartani tudják, elengedhetetlenek a helyi bevételek. – Természetesen azt szeretnénk, elsődleges célunk, hogy a helyi lakosok helyzete ennek kapcsán ne romoljon, ezért a lakosság teherbíró képességét figyelembe véve mindenképpen differenciálni fogunk. Sajnos a 100 %-os adókedvezmény már nem biztosítható a jelenleg működési szabályrendszerben. Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz világban élünk, de tudom azt is, hogy Cserszegtomajon összetartó közösség él, ezért bízom abban, hogy ily módon mindenki hozzájárul a település működéséhez, ami egyetlen területen sem szenvedhet hátrányt. Adót fizetni nem öröm, az áldozat többszörösen térül vissza abban, hogy Cserszegtomajon jó élni.            

Bartha Gábor elmondta: a helyi adórendelet készül, végzik a számításokat. Jelenleg két irányban gondolkodnak, az egyik a kommunális adó, a másik az ingatlan- és építményadó jogszabályhoz igazított továbbvitele. A polgármester úgy véli, utóbbi jelenthet jobb megoldást. Egy cél van, a település működőképességének biztosítása fenntartható fejlődés lehetőségével.-Minderről egyébként közmeghallgatáson is beszámolunk, kérve az emberek véleményét, támogatását – fogalmazott. KeretesBartha Gábor az aktualitásokkal kapcsolatosan elmondta: az iskolát szeptembertől az önkormányzat tartja fenn, a kezdeti gondok megoldódtak, az intézmény jól működik, ahogy az óvoda is. A sportélet zajlik Cserszegtomajon, s népszerűek voltak a kulturális rendezvények is. Megtartották a szüreti felvonulást, mulatságot, következik novemberben a kolbásztöltő verseny, az adventi ünnepségsorozat, majd a falukarácsony, illetve a hagyományos szilveszteri bál. Emellett a település több pontján zajlanak munkálatok.- Fejlesztjük a közvilágítást, összesen negyven lámpát helyezünk ki. Készül a tomaji temetőkert, több helyen zajlanak közterületi rendezések, munkák. Számos elképzelésünk van a jövőre nézve, az első azonban a település fenntartása, az intézmények, az iskola működtetése.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszáznegyvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés