KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2015-11-09 10:46
Alsópáhok tovább épül, szépül
Címkék: Alsópáhok, fejlődés, kultúra, szépül, épül,
Alsópáhok - Alsópáhokon egy beruházási projekttel indult a 2015-ös esztendő, melynek során a közvilágítás korszerűsítését valósították meg május végére. A település fejlesztésben sikeres önkormányzatnak az idei év is több beruházást ígér, melyek időarányos teljesítésére nagy gondot fordítanak a Balaton közeli községben.
Alsópáhok tovább épül, szépül

Mely munkákkal készültek el, és melyek várnak még magukra, arról Czigány Sándor polgármestert kérdeztük.

– Idén januárban beszélgettünk arról, hogy egy KEOP kiíráson száz százalékos támogatottsággal pályázatot nyertünk a közvilágítás energiatakarékos átalakítására. A bruttó 51 millió 300 ezer forintból településünk minden utcájában lecseréltük a korábbi lámpatesteket (összesen 287 darabot) korszerű LED-es fényforrásra. Amellett, hogy a lakosok maximálisan elégedettek vele, a beruházás jelentős – évi 1,5–2 millió forintos – megtakarítást jelent önkormányzatunknak. Kiadásaink további csökkentését szolgálja az önkormányzati  hivatal épületének korszerűsítése is. A  tetőre  megépített napelemes rendszer az épület áram- és fűtésellátását biztosítja majd energiatakarékos módon. A szintén százszázalékos támogatottságú beruházás augusztus végére készült el.– Járdaépítést is terveztek az idén.– Igen, a Mély úttól a Dózsa György utca közepéig már elkészült a viacoloros járda. A munka folytatására pályázatot adtunk be. Ha nem nyerünk támogatást, akkor önerőből építjük meg a járdát az orvosi rendelőig. Szintén örömteli hír, hogy júniusban  megérkezett a TAO pályázaton elnyert 38 lóerős traktor a hozzá tartozó fűkaszával együtt. A gépet helyi sportcentrum, és egyéb zöldfelületek karbantartására használjuk. A tervezett határidő szerint, március közepén nyitott ki a helyi termékbolt, amit két vállalkozónak adtunk bérbe. Az épület egyik részébe a már meglévő pékség költözött be, másik részén vegyes élelmiszereket áruló bolt került kialakításra.

Tavasszal a falu déli részén kialakított tündérkertben elültettük az őshonos gyümölcsfákat, emellett megkezdtük a belterületi telkek útjainak rendbetételét a közművesítéssel együtt.– Miként változik a helyi hulladékszállítás rendszere?– A hulladékgazdálkodási törvény júliusi változásával felül kell vizsgálnunk a lakossági szemétszállítási díjfizetés rendszerét, módját! Ugyanis a törvény előírja, hogy a díjat annak kell megfizetnie, aki a hulladékot keletkeztette! Ezt sok-sok éven át az önkormányzat állta, ami évente most már tízmillió forintjába kerül. A törvényi előírást követve, az esetleges  lakossági szemétdíj bevezetésével szeretnénk megoldani egy nagy problémánkat is. A térítésmentességet ugyanis próbálják kihasználni a szomszédos településekről érkező, főleg hegyi tulajdonosok. Hozzánk hordják a szemetüket, hogy otthon kevesebb szemétdíjat kelljen fizetniük. Tulajdonképpen velünk fizettetik meg. Megelégelve ezt a helyzetet, kamerákat szereltünk fel, polgárőreink pedig fokozottabb járőrözésbe kezdtek. Akit tetten érünk, rendőrségi feljelentésre, és nagyon komoly pénzbüntetésre számíthat! Jelenleg is három autó rendszámát rögzítettük, és feljelentést teszünk az elkövetők ellen!

– Ha már említette a falufejlesztést, milyen további beruházásokban gondolkodnak?

– Az önkormányzat kiadásait tovább csökkentendően egy újabb energetikai fejlesztésbe kezdünk, a 10 millió forintos támogatású projekt az óvodát és a konyhát érinti. Napkollektoros rendszer fogja biztosítani a melegvizet az épületben,  a fejlesztés fűtéskorszerűsítéssel is jár, illetve a konyhában légcserélő rendszer kiépítését is tartalmazza. Az iskolai tornaterem padlózatának cseréjét valósítanánk meg egy további,  tízmillió forintos pályázatból. A rugalmas szerkezetű padlót azért építenénk meg, mert kíméli a gerincet és az ízületeket mozgás közben.Felsőpáhok önkormányzatától kivásároltuk az orvosi rendelőt. Ez azért előnyös számunkra, mert a rendelőt érintő későbbi pályázatokban önállóan tudunk döntést hozni.– Az elmúlt hónapok eseményekben, rendezvényekben is bővelkedtek…

– Nagy örömünkre szolgált, hogy két országos találkozónak is helyet adhatunk. Május elején a Magyar Vöröskereszt világnapi ünnepségen 270 főt láttunk vendégül. A rendezvényen átvehettük Humanitárius Település címet, amit harmadszorra ítéltek oda. Május végén az országos népzenei minősítő versenynek lehetünk házigazdái, melyen Bodzavirág Népdalkörünk ötödik alkalommal érdemelte ki az Aranypáva Nagydíjat. Büszkék vagyunk teljesítményükre, amit önkormányzatunk százezer forintos külön juttatással ismert el.  

Szeptemberben látványos program keretében  regionális szüreti felvonulást tartottunk Keszthely és Hévíz nyugdíjasklubjainak részvételével. Szervezője a vöröskereszt keszthelyi szervezete volt. Minden év szeptemberében nagy szabású rendezvény keretében köszöntjük az alsópáhoki aranykorú lakosokat, melynek főszervezője a vöröskereszt helyi szervezete.

Valamennyi egyesületünkre büszkék lehetünk. Önkéntes tűzoltólányaink ismét aranyérmet szereztek Erdőhorvátiban az országos kismotorfecskendő szerelési bajnokság fordulójában, míg a férfi felnőtt csapat a harmadik helyen végzett. Focistáink a hetedik helyen zárták a megyei II. osztályú bajnokságot. Idén ünnepli tízéves fennállását az Allegrezza Kamarakórus, amit országos kórustalálkozóval szeretnénk emlékezetessé tenni a második félévben.

– Végezetül említsünk arról is szót, hogy az idegenforgalom területén végre előrelépés várható.

– A gazdasági válság miatt több korábbi kezdeményezés nem vált valóra. Az ágazat fellendülését mutatja a befektetői szándék újbóli megjelenése településünkön. Egy magyar befektetői csoport kívánja megvásárolni  korábbi gépműhely telephelyét, ahol jövőre megkezdődhet az építkezés. A Vital Hotel éveken át üresen álló épületét  megvásárolta egy beruházó, aki rövidesen belefog a teljes átalakításba. A wellness résszel kibővített harmincszobás szálloda a jövő évben már vendégeket fogadhat. A két beruházás az új munkahelyek teremtése mellett olyan fejlesztések megvalósításának lehetőségét kínálja számunkra, amelyek igazán komfortossá, és még szebbé teszik településünket. Nem utolsó sorban büszkén hirdetjük, hogy az alsópáhoki Kolping Hotel 2016 évben ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját – hangsúlyozta Czigány Sándor.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhúszonnyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés