KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2015-08-10 05:47
Ami kell, az benne van az anyatejben
Címkék: anyatej, szoptatás, baba, mama, szülés, táplálék
Keszthely - Augusztus első hetére esett a Szoptatás világhete. A 23 éve indult világrendezvényhez hazánk szinte a kezdetektől kapcsolódik. A program célja az anyatejes táplálás népszerűsítése és a hozzá tartozó információk közzététele. A testi és lelki fejlődésre is nagy hatással van az anyatejes táplálás. Ma hazánkban a hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 40-50 százalék közt mozog.

„Ez egy ilyen nagyon fontos szeretetkapcsolat, ami szerintem így elkíséri élete végéig a kisgyereket.” - így vall a szoptatásról Havasiné Gubek Zita. A 14 hónapos Gergő még most is eszik anyatejet. Bátyja – a most öt éves Benedek - másfél éves koráig szopizott.  Édesanyjuk számára teljesen természetes volt, hogy a kezdetektől így táplálja őket. Az első szülés után volt benne izgalom, hogy nem tud szoptatni, de megfelelő segítséget kapott a védőnőtől és dúlájától. Havasiné Gubek Zita az igény szerinti szoptatás híve. Akkor és annyit ad enni a kisbabájának amennyit az apróság szeretne. 

„Az egészségügyi személyzetnek nagyon nagy a feladata.” A védőnő szerint az anyatejes táplálás segítésében és védésében is fontos a feladatuk. Nagyné Czibor Éva úgy tapasztalja, hogy fél éves korig a gyerekek mintegy 40-50 százaléka kap anyatejet. Véleménye szerint ezen javítani kell, mert az anyatej a legjobb táplálék a babának:„Megfelelő mennyiségben van benne minden tápanyag: fehérje, zsír, szénhidrát, cukrok, immunanyagok. A tápszert azt mindig változtatni kell, mindig hozzá kell tenni valamit, vagy el kell belőle venni és az se mindegy, hogy én most cumisüvegből etetem a gyerekemet, vagy pedig anyatejet kap, illetve mellről szopik.”

Az anya-gyermek kapcsolat máshogy alakul, ha mellről táplálják a babát. A bőr és szemkontaktus a lelki fejlődést is segíti.A Szoptatás világhete ezekre is felhívja a figyelmet. A Magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban csatlakozott a világrendezvényhez, melynek idei mottója, hogy a szoptatás és a munka legyen összeegyeztethető.A védőnők szerint ez hazánkban a juttatások és a munkahelyi szabályozások miatt nem jelent problémát.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * tizenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés