KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2015-05-20 11:52
Vadregényes nyugalom
Címkék: Balatonszentgyörgy, csillagvár, nyugalom, fejlesztés, programok, kultúra, legelő, rét, berek,
Balatonszentgyörgy - „ …. Rétek, legelők, berkek, szigetek embernyi zsombékjai közt meg-megvillanó Zala, a hegyről a Balaton-vég, e Helikon, ahol újra látom, amint Festetics gróf a költő Berzsenyi előtt meghajol. Ennél tündéribb tájat még nem látott szemem, ez az én tengerem. Benne tükröződik arcom, s arcomon őseim reményei…… „ (részlet az „Erdők erdeje” – című versből)

 Ezen csodálatos sorokkal vall Simon Ottó,a 2007-ben elhunyt költő-tanár szülőfalujáról,szeretett lakóhelyünkről, Balatonszentgyörgyről.

Számunkra nem térkép e balatoni táj, hanem otthonunk, hazánk, lelkünk legbelső, legféltettebb szeglete. Községünk régmúltba vesző történetét római és népvándorlás-kori leletek bizonyítják. Mai nevével 1722-ben alakult községgé.

Műemlék múzeumunk a romantikus Csillagvár, az egykori földbirtokos Festetics család vadászlakja, tarka néprajzi gyűjteményével és történelmi hangulatú környezetével tartalmas szabadidő eltöltésre hívogat. Elnevezését külső csillag alakjáról kapta, ami építészeti ritkaság, egyedülálló Magyarországon. A várban számos filmet is forgattak. Ha a vadászlak kifejezés megragadta „Diána Istennőnek” hódolók fantáziáját, nem kell továbbmenniük. A közeli környék kiváló vadászterületekkel és trófeák százaival büszkélkedhet, felejthetetlen élményeket tartogatva HUNOR kései ivadékai számára.

Bár nem tartozunk a „strandos” balatoni települések közé, a 800 méteres partszakaszunk, amely a Zala torkolatától keletre húzódik, igazi vadregényes horgászparadicsom és a balatoni halak leggazdagabb, leg sokszínűbb bölcsője.

Az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult községünk, amelynek eredményei a már megújult, illetve a közeljövőben megújuló intézményekben, korszerűsített, vagy újonnan épülő infrastruktúrában öltenek testet.  Nyilvánvaló, hogy falunk kedvező fekvése az enyhe dél-nyugati lejtéssel, továbbá az előnyös közlekedési kapcsolatrendszer vonzóvá teszi az új lakóhelyre vágyók és különböző profilú vállalkozások számára egyaránt.

Balatonszentgyörgy napjainkban 1708 lakost számlál, a hozzá tartozó Battyánpusztával együtt.

A községi egyesületek sokszínű, minden korosztály számára érdemes és izgalmas lehetőségeket biztosítanak az egyéni érdeklődési körök kielégítésére, a személyes képességek fejlesztésére, megmutatására.

Balatonszentgyörgy lakói tisztelettel és befogadó szeretettel fordulnak minden jószándékkal érkező vendég felé. A Balaton-parti nyüzsgésből elvágyódókat falunk minden kényelme és csendes nyugalma várja. Az elmúlt évtizedek a tanúi, hogy akár magyarként, akár bármely idegen nemzet fiaként sok letelepedő család talált itt magának nemcsak házat, hanem hazát is.

Legyen ránk Ön is kíváncsi! Érdemes.

Forrás: Balatoni Krónika

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázkilencvennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Beindultak a pálinkafőzők 2017-09-22 15:05
Keszthely - Versengtek a campusok 2017-09-21 16:27
Keszthely - Változások a hulladékszállítás rendszerében 2017-09-21 14:31
Keszthely - Új szennyvízvezeték a Zámorban 2017-09-21 14:29
Keszthely - Különleges filmtekercseket mentettek meg az utókornak 2017-09-20 16:40
Keszthely - Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek 2017-09-19 16:18
Gyenesdiás - Burgonya minden mennyiségben 2017-09-19 16:13
Keszthely - Változatos programok a 15. Táncpanorámán 2017-09-18 16:24
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés