KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2014-07-09 18:07
Siker a Burgonyakutatási Központban
Címkék: burgonya, démon, somogyi kifli, katica, balatoni rózsa, pannon egyetem, burgonyakutatási központ, premium hungaricum
Keszthely - A Démon, a Somogyi Kifli, a Katica és a Balatoni Rózsa nevet viselő burgonyafajták vívtak ki maguknak óriási elismerést a napokban. Két olyan szervezet van az országban, akik minősítik ezt a zöldséget. A vizsgálatra már februárban sor került, az eredmény pedig a napokban került napvilágra. A büszke tulajdonos a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja.

Dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója büszkén mondta el: hatalmas siker ez, ugyanis az elmúlt tizenhat évben évente ugyan átlagosan négy fajta kapta meg a Premium Hungaricum minősítést, ám idén ezt mind a keszthelyi Burgonyakutatási Központ hozta el. Tizenhárom fajtával neveztek, emellett még pontosan ugyanennyi, máshonnan származó termés versenyzett a jelölésért. Nyersminőségi, sütési és főzési szempontok szerint, hét ember bírálta a névtelen, sorszámozott fajtákat.
A versenyben részt vevő és különböző helyről származó huszonhat burgonyafajta közül a bírálók négyet találtak arra érdemesnek, hogy a Premium Hungaricum védjegyet használják. A Démon, a Somogyi Kifli, a Katica és a Balatoni rózsa mellett feltüntetett embléma arról tanúskodik, hogy minőséget vásárol, aki ezt a burgonyát vagy a vetőgumóját teszi a kosarába.
Az egyetem Burgonyakutatási Központjában már szedik a növény vetőgumóját. Szeptembertől májusig itt is lehet vásárolni ebből vagy az étkezésre szánt termékből. Ha valaki máshol keresi, a boltokban is megtalálhatja. Mivel a magyar szabályozás szerint nem kötelező a burgonya nevének feltüntetése az üzletekben, ezért nem biztos, hogy ezt a minőségi terméket tudja beszerezni.
Polgár Zsolt elmondta: már az illetékes minisztérium asztalán van az a javaslat, amiben a Terméktanáccsal együtt azt kérik, hogy a jövőben legyen kötelező a név és főzési típus feltüntetése a burgonya mellett.

Keszthelyi Televízió - Tüskés Balázs

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázkilencven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés