KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2013-04-16 17:15
Több mint 80 műtárgyat adtak vissza a Sigray – családnak
Keszthely - Kínai váza, gyertyatartók, antik bútorok, festmények és még számos műtárgy került vissza a Sigray – családhoz. Több évig húzódó jogi procedúra után a Magyar Állam visszaszolgáltatta az örökösöket megillető több mint 80 műtárgyat. Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban lévő műtárgyak közül az összes Sigray tulajdon visszakerül a családhoz.

Gróf Sigray Antal a negyvenes- és ötvenes években a családi vagyon egy részét, becslések szerint ezer bútort, festményt, szobrot tartós letétbe helyezett különböző múzeumokban.
Sigray Antal letétbe helyezett műkincseinek darabjai hat magyar múzeumba kerültek, s három szolgáltatta vissza őket. Az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum több mint 200 műtárgyat őrzött mostanáig, s a 2004-2005-ös miniszteri döntések értelmében még a peres eljárásokat is igénybe vették, hogy ezek ne kerüljenek ki az állam kezéből. A leszármazottak próbapereket indítottak egy-egy tárgyért, amelyek esetében a bíróság hozott elmarasztaló döntést az állammal szemben.
A műtárgyak sajtó nyilvános átadásán Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta: a kormányfő döntése alapján május 1-jei hatállyal a Miniszterelnökségen belül létrejön a letétbe helyezett kulturális javak titkársága, amelynek a második világháború kitörésétől a rendszerváltozásig terjedő időszakban az államra bízott javakat kell felülvizsgálnia. Ennek érdekében a kultúráért felelős miniszter a nagy nemzeti intézményeket - így a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot - arra szólítja fel: készítsenek soron kívüli leltárt azokról a letétben lévő műtárgyakról, amelyeket azzal a szándékkal bíztak a magyar államra, hogy őrizze meg, és nem azzal a szándékkal, hogy kobozza el őket.
A jegyzéket, amelyen a műtárgyak beazonosíthatók lesznek, a következő 12 hónapban a titkárság elektronikus formában nyilvánossága hozza, hozzáférhetővé teszi az egész világon, és lehetőséget ad arra, hogy az örökösök visszaigényeljék a műkincseket a magyar államtól. Lázár János ezt ambiciózus tervnek minősítette, mert "a múzeumok zsúfolásig tele vannak olyan tárgyakkal, amelyek nem képezik a magyar állam tulajdonát", tisztázatlan körülmények között vagy a magyar állam rossz szándékával kerültek a múzeumok kezelésébe. Hozzátette: tudják, hogy a muzeológusokat megosztja ez a kérdés, de Keszthellyel példát is szeretnének mutatni a megoldásra.
Lázár János jelezte: szeretnék, ha ezekbe az épületekbe már csak tisztázott helyzetű műkincsek kerülnének, ezért első lépésként az Iparművészeti Múzeumból visszakerülnének Keszthelyre a Festeticsek tárgyai.
Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról számolt be, hogy 2002 óta tud a Sigray-örökösök régóta húzódó problémáiról és február 28-án, első államtitkári munkanapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával döntöttek a megoldásról. Kijelentette: a kormány "visszaadta a kultúra becsületét, ennek része, hogy adjuk vissza jogos tulajdonosainak azokat a kulturális javakat, amelyek nem az államé". Hozzátette, hogy azokra az intézményekre is oda kell figyelni, amelyek érintettek az "igazságtételben", vagyis pótolni kell a visszaadott műtárgyakat.
Az örökösök képviseletében Osztroluczky Dénes üdvözölte a politikai döntést a műtárgyak visszaszolgáltatásáról. Örömét fejezte ki, hogy nemcsak feléjük irányuló gesztusról van szó, hanem ez kezdeti állomása egy folyamatnak.
Lázár János jelképesen egy kínai vázát adott át az örökösöknek, majd együtt tekintették meg a kastély több termében is elhelyezett bútorokat, használati és dísztárgyakat, amelyek visszakerültek tulajdonosaikhoz. Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója azt is elmondta: a családdal történt megegyezés értelmében a szezon végéig a kastélyban letétben marad jó néhány bútor, amelyek pótlásáról egyelőre nem tudtak gondoskodni.

Szabó Csilla – Keszthelyi Televízió
Forrás: MTI

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázhetvenhat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Keszthely - Jobbik az adópolitikáról 2018-03-22 08:26
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés